Pokušale da sruše Notr Dam, dobile po 30 i 25 godina zatvora!

Autor: Tanjug

Svet

15.10.2019

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski sud osudio je dve žene povezane s islamskim ekstremistima na zatvorsku kaznu od najmanje 25 godina, zbog toga što su pre tri godine izvele neuspešan pokušaj napada automobilom-bombom ispred pariske katedrale Notr Dam.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Notr Dam

Prema pisanju francuskog Figaroa, jedna od žena podstakla je drugu da joj se pridruži, predstavljajući se na internetu kao ekstremistički militant koji se vratio iz Sirije i koji na taj način želi da pronađe ženu, prenosi Rojters.

U zoru 4. septembra, policija je pronašla sivi automobil marke Pežo bez registarskih tablica u kojem je bilo sedam plinskih boca i tri kanistera benzina, parkiran na levoj obali Sene u blizini katedrale, a istražitelji su na osnovu opušaka cigareta i ćebeta natopljenog benzinom zaključili da se radi o neuspešnom pokušaju izazivanja eksplozije.

Otisci prstiju ukazali su na dve osobe, Ines Madani i Ornelu Žiligman, koje su parkirale vozilo nakon što su video snimak u kome preuzimaju odgovornost za planiranje napada poslale Rašidu Kasimu, francuskom pripadniku takozvane Islamske države.

Madani, koja se predstavljala kao muški džihadista, osuđena je na 30 godina zatvora, dok je Žiligman, inače udata žena i majka troje dece, osuđena na 25 godina.

Kasim je u odsustvu osuđen na doživotnu robiju, dok su manje kazne dobile tri osobe koje su pomagale u pokušaju izazivanja eksplozije ili nisu prijavile zločin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading