UN PRED KOLAPSOM: Hitno potreban keš!

Autor: Tanjug

Svet

12.10.2019

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene nacije suočavaju se sa "ozbiljnim nedostatkom gotovine" i možda neće moći da nastave sa obavljanjem svog posla - jer neke države članice ne plaćaju svoje dugove.

RepublikaFoto: Tanjug
Antonio Gutereš

Šef UN Antonio Gutereš upozorio je da se organizacija suočava s najgorom novčanom krizom u poslednjih desetak godina i rizikuje da bude u nemogućnosti da plaća osoblje i dobavljače.

Od stalnih članova Saveta bezbednosti UN, samo Sjedinjene Američke Države nisu uspele da plate.

Američki predsednik Donald Tramp često se žalio na iznos kojim SAD doprinosi budžetu UN, s tim da je zemlja nedavno plaćala oko 22 odsto operativnog budžeta i 28 odsto budžeta za održavanje mira.

Portparolka UN je rekla da je 129 od 193 države sada platilo svoje godišnje takse, ali da ostale moraju da plate "hitno i u celosti".

- To je jedini način da se izbegne rizik da dođe do poremećaja operacija na globalnom nivou - rekla je ona.

Mnoge zemlje su plateile svoja dugovanja sa zakašnjenjem, a među njima su većina zemalja zapadne i južne Evrope, među kojima je i Srbija, a tu je i Rusija, kao i većina država Azije.

Međutim, SAD, Meksiko i većina država Južne Amerike nisu ispunile svoje obaveze.

U izjavi generalnog sekretara kaže se da su do sada sprečeni veći poremećaji, ali upozorava se da se ova „godišnja kriza" sada može rešiti samo ako stigne više novca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading