Erdogan ima dozvolu za operaciju "Mirno proleće"

Autor:

Svet

11.10.2019

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je danas objavila da su trećeg dana vojne intervencije u Siriji njeni ratni avioni i artiljerija gađali kurdske položaje na severoistoku zemlje. Za ofanzivu u kojoj je dosad poginulo nekoliko stotina ljudi, dok je na desetine hiljada stanovnika napustilo domove, vlasti u Ankari očigledno imaju prećutnu saglasnost i SAD i Rusije, čiji su predstavnici u Savetu bezbednosti UN u četvrtak uveče odbili da podrže predlog saopštenja o osudi akcije turske vojske u Siriji i "obustavljanju jednostrane operacije", koji je podnelo pet evropskih država - Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Belgija i Poljska.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

O saopštenju se raspravljalo na sesiji zatvorenoj za javnost, a mediji su saznali da je na njoj Nemačka "snažno osudila" tursku operaciju, dok SAD i Rusija u svojim izjavama nisu koristile reč osuda. Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja založio se za uzdržanost i direktan dijalog sukobljenih strana, dok su SAD predložile usvajanje saopštenja u kojem se izražava "duboka zabrinutost", poziva da se zaštiti civilno stanovništvo i u kojem se od Ankare traži da posegne za diplomatskim pristupom, a ne da se upušta u vojne akcije. Nakon sastanka američka ambasadorka u UN Keli Kraft poručila je da Vašington ne podržava odluku Turske da krene u operaciju.

- Turska je odgovorna za zaštitu Kurda i manjinskih populacija, kao i sprečavanje bilo kakve humanitarne krize u regionu - kazala je Kraftova i dodala da je "Turska takođe odgovorna za zadržavanje terorista Islamske države u zatvoru i sprečavanje mogućeg restrukturiranja ove terorističke grupe".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Posledice intervencije turske vojske

Uoči početka turske ofanzive na Kurde na severoistoku Sirije, predsednik Turske je razgovarao telefonom sa predsednicima SAD i Rusije Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom, koji su ga, prema saopštenjima Bele kuće i Kremlja, upozorili da ne dira američke vojnike, odnosno da "dobro promisli kako se ne bi nanela šteta naporima u rešavanju sirijske krize".

Tramp je juče putem Tvitera poručio da je jedno od mogućih rešenja da SAD posreduju u mirovnim pregovorima turskih snaga i Kurda, koji imaju podršku SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji, navodeći da se Turci i Kurdi "tuku međusobno već 200 godina".

- Možemo da izaberemo jednu od tri opcije: da pošaljemo hiljade pripadnika trupa i ostvarimo vojnu pobedu, da na Tursku udarimo snažno finansijski i sankcijama ili da posredujemo u sporazumu između Turske i Kurda - tvitovao je Tramp.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je da je u operaciji u Siriji u četvrtak ubijen prvi turski vojnik, a da je broj "neutralisanih" terorista porastao na 277, pošto je ubijeno još 49 Kurda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading