(VIDEO) Hoću pravdu! Hoću da znam kako ste ga raskomadali: Verenica likvidiranog novinara se oglasila na dan njegovog ubistva

Autor: informer.rs, Republika

Svet

02.10.2019

18:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno godinu dana Kašogi, novinar i dopisnik Vašington posta, ušao je u ovaj konzulat i nikada više nije izašao. Raskomadale i izmasakrirale su ga u toj zgradi u Istanbulu saudijske ubice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Na bdenju ispred saudijskog konzulata Kašogijeva verenica Hatice Čengiz rekla je okupljenim novinarima da još uvek traži zadovoljenje pravde, prenosi BBC.

- Hoću pravdu! Hoću da znam kako ste ga izmasakrirali. Želim da znam šta se dogodilo sa njegovim telom. Tražim da njegovi prijatelji budu pušteni iz zatvora. Tražim da oni koji su na vlasti odgovaraju za svoje postupke!

Ona je, takođe, napala i američkog predsednika Donalda Trampa, rekavši da je njegova reakcija na ubistvo Kašogija razočaravajuća:

- Tramp je napustio sve one koji se bore za demokratiju i slobodu na Bliskom istoku.

Iako je saudijski princ i de fakto vladar te zemlje Mohamed bin Salman poricao da ima bilo kakve veze sa ubistvom novinara, posle optužbi svetskih medija, ali i eksperata Ujedinjenih nacija, ipak je u emisiji američkog kanala PBS  priznao da, iako nije lično naručio ubistvo, kao vođa Saudijske Arabije, preuzima svu odgovornost.

 

 

Ispred konzulata danas je došao i vlasnik Vašington posta Džef Bezos, koji je Kašogijevoj verenici poručio da niko ne treba da doživi ono što je ona doživela:

- Ovde si pre tačno godinu dana čekala na ulici satima i satima. A on nikada nije izašao... 

Pre nego što je saudijski princ priznao da je naručio Kašogijevo ubistvo, jedan turski dnevnik je objavio transkript razgovora novinara sa svojim ubicama u konzulatu. Njegove poslednje reči bile su:

- Ne prekrivajte mi usta. Imam astmu, nemojte to da radite. Ugušićete me!

Podsetimo, Saudijska Arabija je do nedavno nudila nekoliko sasvim različitih verzija Kašogijevog nestanka. Međutim, kako je rastao pritisak međunarodne javnosti ovo kraljevstvo je na kraju priznalo da je ubijen u konzulatu i 11 ljudi je procesuirano. Za petoro njih tamošnji tužilac će, kako javlja BBC, tražiti smrtnu kaznu.

Džamal Kašogi (59), žestoki kritičar saudijskog režima i povremeni dopisnik Vašington posta, ušao je 2. oktobra prošle godine u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi zatražio papire za venčanje s turskom verenicom Hatice Čengiz, koja ga je čekala ispred. Verenica da je čekala ispred, ali on iz konzulata nikada nije izašao.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading