Tramp: Da vidim te koji me špijuniraju!

Autor:

Svet

30.09.2019

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp poručio je putem Tvitera da želi da se sretne s osobama zbog kojih su demokrate u Predstavničkom domu Kongresa pokrenule istragu za opoziv ili impičment šefa Bele kuće. Oni tvrde da je Tramp zloupotrebio položaj i od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tražio političku uslugu - da istraži poslovanje u Ukrajini sina njegovog potencijalnog demokratskog protivkandidata Džozefa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Informacije o telefonskom razgovoru Trampa i Zelenskog, koji se desio krajem jula, obelodanio je uzbunjivač za kojeg se ispostavilo da je zaposlen u CIA, a njemu je podatke dostavila osoba iz predsednikovog okruženja.

- Kao svaki Amerikanac, zaslužujem da se sretnem sa tim koji me optužuje, posebno kada je taj koji optužuje, takozvani uzbunjivač, predstavio savršeni razgovor sa stranim liderom na totalno netačan i prevarantski način... Uz to, želim da se sretnem ne samo sa tim koji me optužuje, koji je izneo informacije iz druge i treće ruke već i s osobom koja je nezakonito uzbunjivaču odala te informacije, koje su u najvećoj meri bile netačne. Da li je ta osoba špijunirala predsednika SAD? Velike posledice! - poručio je Tramp u seriji besnih tvitova.

On je na ovoj društvenoj mreži izneo i ozbiljno upozorenje, citirajući izjavu koju je evangelistički sveštenik Robert Džefres dao za Foks njuz.

- Ukoliko demokrate budu uspešne u uklanjanju predsednika sa funkcije (što nikada neće biti), to će izazvati građanski rat nalik raskolu u ovoj naciji, od kojeg se naša zemlja nikada neće oporaviti - tvitovao je Tramp.

On je naveo i da želi da predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Kongresa Adam Šif bude ispitan na najvišem nivou zbog "prevare i izdaje".

- Njegove laži iznete su na najbezobrazniji i najgrozniji način koji je ikada viđen u Kongresu. On je napisao i pročitao užasne stvari, a onda rekao da ih je izgovorio predsednik - naveo je predsednik SAD.

Šif je izjavio da je Kongres odlučan u nameri da dobije pristup razgovorima Trampa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim svetskim liderima i dodao je da je Kongres zabrinut da postoji mogućnost da je Tramp ugrozio nacionalnu bezbednost SAD. Šif je naveo i da očekuje da će uzbunjivač koji je doveo do pokretanja procedure opoziva Trampa svedočiti "vrlo uskoro".

- Sve što treba da bude urađeno je da advokati koji zastupaju uzbunjivača dobiju garancije koje su im potrebne kako bi mogli da ga zastupaju tokom svedočenja - rekao je Šif.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hilari Klinton

Kontraudar - obnova istrage o Hilari

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa istražuje mejlove više desetina aktuelnih i bivših visokih zvaničnika Stejt departmenta koje su slali na privatni mejl nalog Hilari Klinton u vreme kada je bila državna sekretarka SAD. Tako je ponovo oživela tema koja je zasenila predsedničke izbore 2016. godine. Istražitelji Stejt departmenta stupili su proteklih nedelja u kontakt sa oko 130 zvaničnika, među kojima su i oni koji su direktno odgovarali Klintonovoj, kao i niži zvaničnici, čiji su mejlovi u nekom trenutku završili u njenom inboksu. Prema pismima u koje je uvid imao Vašington post, njih su istražitelji obavestili da su mejlovi koje su poslali pre nekoliko godina retroaktivno klasifikovani i da sada predstavljaju "potencijalno kršenje bezbednosti".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading