Budućnost GMO beba u Putinovim rukama

Autor:

Svet

29.09.2019

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka agencija Blumberg objavila je priču o planovima ruskog biohemičara Denisa Rebrikova da, poput kineskog istraživača Hea Đijankuija, radi na stvaranju genetski modifikovane dece, a u to je uključena i endokrinolog Marija Voroncova, za koju se veruje da je najstarija ćerka predsednika Rusije Vladimira Putina, iako to Kremlj nikada nije zvanično potvrdio.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Đijanku je objavio rođenje dve devojčice čiji je genetski kod promenio tako da budu otporne na HIV virus, a kineske vlasti su njegovo delovanje ocenile "nezakonitim" prošle godine, nakon čega se ovaj nije više oglašavao i retko je viđan. Ovog leta ruski biohemičar Rebrikov najavio je da će slediti stope kineskog istraživača, nakon čega je akademski časopis Nejčur, koji ima 150-godišnju tradiciju, pozvao svet da zaustavi planove Rebrikova.

- Vreme je ključno. Opasnosti menjanja ljudskog DNK, koji će biti prenošen na potomstvo, jednostavno nisu dovoljno izučene da bi Denis Rebrikov, prorektor jednog prestižnog ruskog instituta i direktor laboratorije u drugom, mogao da nastavi rad na tome - pisalo je u tekstu ovog britanskog časopisa.

Blumberg navodi, pozivajući se na troje prisutnih, da je šest nedelja nakon objavljivanja ovog teksta sazvan tajni sastanak najboljih genetičara Rusije u objektu na jugu Moskve, na kojem je specijalni gost bila osoba koja ima direktni pristup Kremlju - Putinova ćerka. Agencija želi da su genetičari zaključili da u Rusiji samo Putin može da odluči o tome kako regulisati rad novih tehnologija koje su u stanju da menjaju kod svake žive ćelije, pa su Voroncovoj želeli da izlože svoja suprotstavljena mišljenja o namerama Rebrikova. Navodi se da stavovi Voroncove u pogledu bioetike u Rusiji postaju sve uticajniji.

"Ovo je nalik razvijanju atomske bombe"

Protivnici planova Rebrikova, koji su prisustvovali tajnom sastanku, ocenili su da bi odobravanje dozvole za rad, koju on u oktobru planira da u oktobru preda ruskom ministarstvu zdravlja, samo ohrabrilo druge naučnike da obavljaju rizične eksperimente sa ljudskom spermom, jajnim ćelijama i embrionima pre uspostavljanja globalnog okvira koji bi uredio jedno od najkontroverznijih područja nauke. "Ovakva situacija u potpunosti je nalik razvijanju atomske bombe", naveli su ovi naučnici. Blumberg navodi da se Voroncova, koja je lekar specijalizovan za poremećaje u razvoju, nije odgovorila na upite poslate ruskom Nacionalnom istraživačkom centru za endokrinologiju, gde je zaposlena, a Putinov portparol Dmitrij Peskov odbio je da komentariše ovu temu, navevši da to nije pitanje koje se tiče predsednika.

Ona je tri sata slušala argumente za i protiv Rebrikovljevog plana da se služi tehnikom uređivanja gena poznatom kao Krispr, radeći sa gluvim osobama koje od njega traže da spreči da njihovi potomci naslede to stanje. Oni naučnici koji podržavaju Rebrikova su nakon sesije iza zatvorenih vrata izašli optimistični da bi Voroncova ovo mogla da podrži.

- Ona nije rekla ni "da" ni "ne" - kazali su ti genetičari i dodali da se ona ipak složila sa tim da se napredak nauke ne može zaustaviti i da bi uređivanje ljudskog DNK trebalo zabraniti u privatnom sektoru i prepustiti ga državnim ustanovama, gde bi se odvijalo pod maksimalnim nadzorom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading