Iranski predsednik Rohani tvrdi: SAD voljne sa ukinu sankcije

Autor: Tanjug

Svet

27.09.2019

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hasan Rohani kaže da su ga evropski rukovodioci na zasedanju Generalne skupštine UN obavestili da su SAD voljne da ukinu ekonomske sankcije protiv Irana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani

Sve to u cilju da bi dve strane pregovarale o sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

Međutim, američki predsednik Donald Tramp negirao je da je predloženo ukidanje sankcija.

- Iran hoće da ukinem sankcije protiv njih kako bi se s njima sastao. Naravno da sam rekao ne - naveo je Tramp na Tviteru.

- Nemačka kancelarka, britanski premije i predsednik Francuske bili s uu Njujorku. Oni su insistirali da bude održan sastanak i rekli su da su SAD voljne da ukinu sankcije - rekao je Rohani za iransku nacionalnu televiziju.

Predsednik Irana je dodao da se postavljalo pitanje koje će sankcije biti ukinute.

- Potom su mi oni (evropski zvaničnici) rekli da će biti ukinute sve sankcije - rekao je Rohani i dodao da su potom evropski zvaničnici tražili da to bude "napisano na papiru".

 

 

Rohani je ponovio da ne može biti iransko-američkih pregovora dok Vašington ne ukine sankcije i ne okonča "kampanju maksimalnog pritiska" na Teheran.

Iranski predsednik je rekao da u "trenutni okvir" za eventualne pregovore nije prihvatljiv.

- Ako razgovaramo u atmosferi sankcija i maksimalnog pritiska, niko ne bi mogao da predvidi rezultat takvih pregovora - rekao je Rohani po dolasku iz Njujorka.

Tenzije između Irana i SAD su povećane od maja 2018. godine kada su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uvele sankcije Iranu.

Iran je međuvremenu počeo da smanjuje svoje obaveze prema tom sporazumu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading