Cenzura na BBC! Voditeljku terete za kritiku Trampovih izjava

Autor: Tanjug, Republika

Svet

27.09.2019

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voditeljka jutarnjeg programa BBC Brekfast Naga Mančeti prekršila je kodeks kritikujući američkog predsednika Donalda Trampa, nakon njegove izjave da četiri političarke "treba da se vrate odakle su došle", navodi se u saopštenju BBC-a. U toj mediskoj korporaciji kažu da uređivačka politika kuće ne dozvoljava "novinarima da iznose mišljenja o nečijim individualnim postupcima ili motivima da nešto urade - u ovom slučaju predsednika Trampa". "To je bio razlog da se žalba delimično usvoji. Takve ocene treba publika da donosi", navodi se u saopštenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/youtube.com/BBC Strictly Come Dancing
Naga Mančeti / Donald Tramp (okvir)

Trampovi komentari su "često proglašavani za rasističke i mi smo o tome iscrpno izveštavali", navode u saopštenju, uz napomenu da je Mančeta ipak otišla preko onog što kodeks dopušta kad je komentarisala Trampove "moguće poteze" i "potencijalne posledice" njegove izjave. - Novinari ne bi trebalo da iznose mišljenja o javnim pitanjima - kažu u BBC.

Objavljen je i transkript emisije od 17. jula. Mančeti je sporne komentare iznela u razgovoru sa voditeljem Denom Vokerom u studiju, koji je usledio posle Trampove izjave i tada je rekla da se "svaki put kada su njoj govorili "vrati se kuci", kao ženi druge boje kože, to uklapalo u rasizam". - Nikoga ne optužujem ovde, ali znate šta znači određena fraza", rekla je Mančeti. Kada je korporacija prihvatila žalbu na njen račun, stizala su joj pisma podrške, a lider laburista Džeremi Korbin opisao je odluku BBC kao "zapanjujuću".

RepublikaFoto: youtube.com/BBC Strictly Come Dancing
Naga Mančeti

On je na Tviteru napisao da je Naga Mančeti iznela činjenicu i da je govorila o sopstvenom iskustvu sa rasizmom, što ne može biti suprotno bilo kojoj uređivackoj politici. Ipak, čini se da je Mančeti "prešla granicu", po mišljenju ljudi iz BBC-ja. - Kolega je podstakao Mančeti da govori o tome i ona je imala legitimni, lični stav prema toj temi, na osnovu sopstvenog iskustva i opšte upotrebe te fraze - navodi se u saopštenju, ali i napominje da je očigledno da je Mančeti, uprkos ogradi da "nije tu da daje sopstveno mišljenje" direktno komentarisala i kritički se odnosila prema motivima i potencijalnim posledicama predsednikove izjave, što nije legitimno u diskusiji.

Portparolka BBC je izjavila da Mančeti nije bila dostupna za komentar. Svi dalje potezi prema voditeljki, inače, ako ih bude, biće objavljeni i objašnjeni, navodi BBC.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading