Mugabe će počivati u rodnom mestu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

26.09.2019

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe biće sahranjen u svom rodnom distriktu Zvimaba, a ne na nacionalnom Groblju heroja u Harareu, saopštila je danas vlada te zemlje, nakon tronedeljnih rasprava o mestu njegovog počivanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Robert Mugabe preminuo je 6. septembra u 95. godini

Mugabe, koji je bio ogorčen nakon što je svrgnut vojnim pučem u novembru 2017. godine, prema izjavama članova porodice želeo je da bude saheranjen u Zvimabi. Aktuelni predsednik Emerson Mnangagva, nekadašnji blizak saradnik Mugabea, zalagao se za to da njegov prethodnik bude sahranjen na Groblju heroja, kako bi demonstrirao pomirenje sa njegovom porodicom i pristalicama, prenosi Rojters.

"Porodica pokojnog bivšeg predsednika izrazila je želju da on bude sahranje u Zvimbi. U skladu sa politikom vlade da poštuje želje porodice preminulih heroja, vlada će sarađivati sa Mugabeovom porodicom u ostvarenju njihovih želja", navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja. Sekretar u ministarstvu Nika Mangvana rekao je Rojtersu da će, koliko je njemu poznato, sahrana biti održanau subotu u krugu porodice.

Robert Mugabe preminuo je 6. septembra u 95. godini. Njegovu vladavinu obeležio je katastrofalan ekonomski pad i političko nasilje, zbog čega je svaki peti stanovnik Zimbabvea emigrirao. Međutim, mnogi u Zimbabveu i dalje vide Mugabea kao nacionalnog heroja i oslobodioca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading