Princ se oglasio prvi put nakon ubistva Kašogija: Ja sam odgovoran za to

Autor: Republika

Svet

26.09.2019

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman izjavio je da je odgovoran za ubistvo novinara Džamala Kašogija, koje su prošle godine počinili saudijski agenti "zato što se to desilo za vreme moje vlasti".

Džamal Kašogi

To je prvi put da je defakto vladar arapskog kraljevstva javno komentarisao ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu oktobra prošle godine.

Intervju saudijskog prestolonaslednika biće emitovan sledeće nedelje u okviru dokumentarnog filma američke TV-mreže Pi-bi-es.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) i vlade pojedinih zapadnih zemalja tvrdile se da je on naručio ubistvo, ali saudijski zvaničnici su odbacile njihove tvrdnje. Smrt novinara izazvala je gnev širom sveta i ozbiljno narušila prinčev ugled.

- To se dogodilo za vreme moje vlasti. Odgovoran sam jer se to desilo za vreme moje vlasti - rekao je Bin Salman u intervjuu.

Dokumentarni film pod naslovom "Prestolonaslednik Saudijske Arabije" biće emitovan prvog oktobra, uoči prve godišnjice Kašogijeve smrti.

Nakon prvobitnog odbacivanja bilo kakve umešanosti, saudijski zvaničnici optužili su za ubistvo otpadnike iz obaveštajne službe. Saudijski javni tužilac je rekao da je tadašnji zamenik šefa obaveštajne službe naredio repatrijaciju kritičara vlasti, ali da je glavni pregovarač naredio njegovo ubistvo nakon što je propao dogovor o njegovom povratku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muhamed bin Salman

Saud al Katani, bivši kraljevski savetnik, koji je navodno preko Skajpa izdao naređenje ubicama, obavestio je tim o Kašogijevim aktivnostima pre operacije, rekao je tužilac.

Na pitanje kako je ubistvo moglo da se dogodi bez njegovog znanja, princ je novinaru Pi-bi-esa Martinu Smitu, rekao: "Imamo 20 miliona stanovnika. Imamo tri miliona zaposlenih u vladi.

Nekoliko nedelja posle Kašogijeve smrti oktobra 2018, Bin Salman je opisao ubistvo kao gnusno i obećao istragu.

Džamal Kašogi, kolumnista "Vašington posta", poslednji put je viđen ispred saudijskog konzulata u Istanbulu drugog oktobra, gde je navodno trebalo da podigne dokumentaciju uoči venčanja.

Njegovo telo je navodno raskomadano i izneto iz zgrade, a posmrtni ostaci nisu nađeni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
dzoni

26.09.2019 13:40

Odgovoran si jer si ti to naredio!