ISTRAŽIVANJE AMERIČKE TELEVIZIJE KAO UPOZORENJE BELOJ KUĆI! Foks njuz: Bajden bi pobedio Trampa

Autor:

Svet

23.09.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnovije istraživanje američke televizije Foks njuz, koja je orijentisana prema konzervativnoj populaciji u SAD i podržava aktuelnog predsednika Donalda Trampa, pokazalo je da je čak 57 odsto Amerikanaca već sada zainteresovano za glasanje na predsedničkim izborima, iako će oni biti održani tek za više od godinu dana, u novembru 2020. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bajden i Tramp

Anketa rađena između 15. i 17. septembra otkrila je da je interesovanje glasača na nivou koji se obično u Americi beleži tek neposredno uoči izbora i za 27 odsto je više nego u odgovarajućem periodu pre poslednjih predsedničkih izbora 2016. godine, na kojima je trijumfovao Tramp. Koliko je to veliki procenat, pokazuje i podatak da je na samo nedelju uoči izbora izbora u novembru 2008, na kojima je pobedio Barak Obama i demokrate smenile republikance u Beloj kući, za glasanje bilo izuzetno zainteresovano 60 odsto tada anketiranih Amerikanaca.

U BROJKAMA

- 57 odsto Amerikanaca zainteresovano da glasa
- 65 odsto demokrata u odnosu na 60 odsto republikanaca izuzetno zainteresovano
- 69 odsto demokrata u odnosu na 63 odsto republikanaca ekstremno motivisano

Ono što Foks njuz izdvaja kao još bitniji podatak iz najnovije ankete jeste da su pristalice Demokratske partije u ovom trenutku zainteresovanije da izađu na birališta u odnosu na glasače koji podržavaju Republikansku partiju i Trampa. Tako se 65 odsto demokrata deklarisalo da je izuzetno želi da glasa u odnosu na 60 odsto republikanaca, dok je u odgovorima o ekstremnoj motivisanosti za glasanje 2020. godine razlika još veća - 69 odsto demokrata u odnosu na 63 odsto republikanaca.

- To bi demokratskim kandidatima omogućilo da pobede predsednika Donalda Trampa u potencijalnim obračunima jedan na jedan - navodi se u tekstu na sajtu ove američke televizije.

BAJDEN-TRAMP

52:38

 

 

Navodi se da među potencijalnim demokratskim kandidatima za Belu kuću i dalje najbolje stoji nekadašnji Obamin potpredsednik Džozef Bajden, koji jedini ima podršku anketiranih iznad 50 odsto. Prema anketi, u konačnom izbornom okršaju Bajdena i Trampa, demokratski kandidat dobio bi 52 odsto, a aktuelni američki predsednik 38 odsto. Prošlog meseca taj odnos je iznos 50:38 odsto u korist Bajdena, koji je ujedno i jedini demokrata koji Trampa drži ispod 40 odsto.

Prema istom istraživanju, senator iz Vermonta Berni Sanders bi u izbornom sučeljavanju sa Trampom osvojio 48 odsto, a kandidat republikanaca osam odsto manje. U trci sa senatorkom iz Masačusetsa Elizabet Voren i senatorkom iz Kalifornije Kamalom Haris Tramp bi, prema ovoj anketi, imao isto 40 odsto podrške, a one 46, odnosno 42 odsto.

Istovremeno, Tramp ne mora da brine za podršku u okviru sopstvene stranke, pošto bi 86 odsto republikanskih birača podržalo njegov reizbor, dok se čak 38 odsto demokrata nada da bi u toj stranci mogla da se pojavi neka nova osoba van sadašnjih kandidata da se suprotstavi Trampu.

 

Tramp o Bajdenom sinu: Nisam rekao ništa pogrešno

Tramp je tokom vikenda izjavio da ništa pogrešno nije rekao tokom telefonskog razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, komentarišući time navode Volstrit džurnala da je šef Bele kuće vršio pritisak na Zelenskog da istraži Bajdenovog sina Hantera. Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko negirao je prethodno da je Tramp vršio pritisak da se pokrene istraga protiv mlađeg Bajdena, koji je radio za jednu ukrajinsku gasnu kompaniju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading