FORMIRA SE SPECIJALNI TIM ZA UBISTVO DŽONG UNA: Rešenje koje bi trebalo da spreči rat!

Autor: jutarnji.hr, Republika

Svet

17.09.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Severna Koreja ponovno preti. Obećala je da će potopiti susedni Japan i u "pepeo i prah" pretvoriti SAD nakon što je Savet bezbednosti UN-a objavio da Pjongjangu uvodi nove sankcije, a onda je ponovno ispalila balističku raketu koja je preletela preko "Zemlju izlazećeg sunca" i izazvala niz novih reakcija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kim možda broji svoje poslednje dane

Komitet za inostrane odnose i propagandu u Pjongjangu komentarisao je da SAD "podmićuje članice Saveta bezbednosti kako bi izvršavale naredbe Vašingtona.

Savet bezbednosti UN-a je, argumentujući to Kimovim stalnim nuklearnim probama, ovaj put odlučio da zaustavi izvoz ssevernokorejskog tekstila, a režimu da ograni uvoz nafte. Međutim još nešto bi trebalo mnogo više da zabrine Kima.

Poprilično neobično, ali Južna Koreja je ovih dana javno govorila o planu atentata na severnokorejskog vođu Kim Džong Una. U središtu tih planova je jedinica Spartan 3000, javio je Njujork Tajms.

Južna Koreja otkrila je i da tu jedinicu planira da oformi do kraja godine, a činilo bi je između 2000 i 4000 vojnika.

Tri plana

NJujork Tajms objavio je detalje o tri vojna programa koja je uvela Južna Koreja, direktno usmerena protiv severnokorejske opasnosti. "Kill Chain" (smrtonosni lanac) je program usmeren na detektovanje prietnje raketiranja iz Severne Koreje i preduzimanje preventivnog udara. Drugi je Korejski vazdušni i raketni odbrambeni program, a treći je Korejski program za odmazdu u koji spada jedinica Spartan 3000.

Predsednika zemlje Mun Džae Ina, Južnokoreanci su izabrali zbog umerenih stavova o rešavanju problema s neprijateljski nastrojenim susedom. Većina Južnokorejaca protivi se izazivanju nestabilnog suseda, ali vlada je u nezgodnoj situaciji. Kako ne izazvati Kima, a zaštititi se?

Iako Mun Džae In nudi Kimu pregovore, on je još u vreme kampanje najavio povećanje izdavanja za odbranu. Vojni budžet Južne Koreje trebao bi porasti s 2,4 odsto BDP-a na 2,9 odsto. Ove godine bi trebao da iznosi 35,4 milijarde dolara, a iduće bi izdvajanja za vojsku rasla do 38,1 milijardi dolara, od čega bi gotovo 12 milijardi bilo za oružje za odbranu od Severne Koreje.

Kako navodi Njujor tajms, meere Južne Koreje već su delovale na Pjongjang. Južnokorejski obaveštajci tvrde da je Kim počeo koristiti automobile svojih saradnika kao mamce dok se kreće zemljom. Neki stručnjaci na Jugu zato ističu da bi se Seul trebalo pouzdati samo u nuklearnu silu.

Planovi o zastrašivanju Kima možda su upalili, no udar na njega sigurno bi izazvao protivreakciju. Žrtva bi bio Seul, megagrad s 25 miliona stanovnika. Zato mnogi podržavaju teoriju o zastrašivanju, nadajući se da će se Kim opametiti i odustati od planova o nuklearnom oružju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading