Većina britanske opozicije za novi referendum: Hoće li uspeti da pritisnu premijera?

Autor: Guardian/blic.rs

Svet

11.09.2019

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski poslanici koji žele da spreče izlazak zemlje iz EU bez sporazuma traže način da vrate verziju sporazuma koji je sastavila vlada bivše premijerke Tereze Mej. Parlament će takođe pokušati da raspiše drugi referendum u poslednje dve nedelje oktobra zbog zabrinutosti da će premijer Boris Džonson i dalje pokušavati da sprovede Bregzit bez dogovora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Nekoliko izvora potvrdilo je "Gardijanu" da će poslanici narednih nekoliko nedelja raditi na načinu da se originalni sporazum Mejeve, uz par kompromisa za laburiste, vrati u Donji dom putem posrednika ili privremenog premijera.

Poslanici Konzervativne stranke sada su spremni da taj sporazum podrže drugim referendumom.

Jedan torijevski poslanik potvrdio je da je ta opcija razmotrena i da će "sigurno morati da dođe do referenduma".

- Moramo da vidimo šta će biti sledeći korak vlade. Ali za nas je najatraktivnija opcija da vratimo ono što je dogovoreno između Mejeve i Korbina, pa da eventualno dodamo amandmane - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP
Tereza Mej

Parlament u prošlosti nije uspeo da nađe kompromis, ali postoje znaci da je sada većina opozicionih poslanika spremna da glasa za stari sporazum, a zatim ga veže za referendum.

Takav potez povećao bi pritisak na Džonsona da sklopi dogovor sa EU i na evroskeptične torijevce da ga podrže, da ne bi rizikovali novi referendum.

Podsetimo, Mejeva je početkom juna podnela ostavku pod pritiskom i članova sopstvene partije nakon što su poslanici burno odbacili njene planove za Bregzit.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading