Tramp bira Boltonovog naslednika: Evo ko ima najviše šansi da postane savetnik za nacionalnu bezbednost

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

11.09.2019

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan pošto je Džon Bolton smenjen s dužnosti savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, list "Njujork tajms“ objavio je, pozivajući se na izvore iz Bele kuće, imena njegovih mogućih naslednika. Na vrhu spiska je Boltonov zamenik Čarls Kuperman.

RepublikaFoto: AP/Evan Vucci
Džon Bolton

Iz Bele kuće je 10. septembra saopšteno da je Čarls Kuperman postavljen za vršioca dužnosti savetnika predsednika za nacionalnu bezbednost, koji će taj posao obavljati dok Donald Tramp ne bude imenovao novog savetnika. Američki predsednik je na Tviteru saopštio da će se to dogoditi najverovatnije sledeće sedmice.

Kuperman je bivši saradnik administracije predsednika Ronalda Regana, a Boltonov zamenik je postao u januaru. Uspeo je veoma brzo da osvoji Trampovo poverenje, koji ceni to što Kuperman, za razliku od ideološki nastrojenog Boltona, iznosi samo suve činjenice, sabrane na osnovu beleški o pitanjima nacionalne bezbednosti.

Među kandidatima za novog Trampovog savetnika je i specijalni predstavnik SAD za Severnu Koreju Stiven Bigan, koji je ranije bio izvršni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost tokom predsedničkog mandata Džordža Buša. Za razliku od Boltona, kom su u napredovanju u karijeri u velikoj meri pomogla čvrsta ideološka uverenja, Bigan je napredovao zahvaljujući svojim profesionalnim veštinama, navodi „Njujork tajms“.

Bigan je jedan od onih ljudi koji odlično znaju kakvi su bili sukobi predsednika Trampa i njegovog bivšeg savetnika. Dok je Tramp težio dijalogu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, nadajući se nuklearnom razoružavanju Korejskog poluostrva, Bolton je, kako navodi list, ostao dosledan u svom čvrstom i neumoljivom stavu prema Pjongjangu. Što se Bigana tiče, „Njujork tajms“ navodi da su njemu bliži Trampovi nego Boltonovi stavovi, te da on navija za diplomatiju.

Jedan od pretendenata na dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost je i specijalni predstavnik SAD za Iran Brajan Huk, koji je rad u predsedničkoj administraciji počeo još u vreme bivšeg državnog sekretara SAD Reksa Tilersona.

Izvor „Njujork tajmsa“ iz Bele kuće je naveo da Huk i Tramp sarađuju u rešavanju iranskog pitanja i da je „predsednik zadovoljan napretkom te strategije“.

Očekuje se da će Hukovu kandidaturu podržati Trampov zet i savetnik Džerad Kušner.

A još jedan mogući kandidat je pukovnik u penziji Daglas Makgregor, koji je poznat po nekoliko knjiga o reorganizaciji armije, ali i po tome što se često pojavljuje u jednom od Trampovih omiljenih televizijskih programa „Večeras s Takerom Karlsonom“ na „Foks njuzu“. Smatra se da je Tramp u junu u poslednjem času odustao od serije napada na Iran, poslušavši upravo Makgregora.

Posebne simpatije Tramp ima prema američkom ambasadoru u Nemačkoj Ričardu Grenelu. Diplomata je nemačkim političarima poznat po napadima na lokalne kompanije koje sarađuju s Iranom. Prema izvoru "Njujork tajmsa“, Grenel, koji se zalaže za prava seksualnih manjina širom sveta, veoma je zainteresovan za Boltonovu donedavnu poziciju.

Na širem spisku kandidata je i general-potporučnik Herbert Makmaster, koji je napustio dužnost savetnika za nacionalnu bezbednost 2018. godine zbog nesuglasica s Trampom povodom navodnog mešanja Rusije u američke izbore. Bez obzira na to što su njegove šanse da se vrati na tu dužnost male, poznato je da mu se Tramp najmanje jednom obratio za savet nakon ostavke, napominje „Njujork tajms“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading