Pompeo otkrio misiju SAD: Preprečićemo sve puteve da Iran dobije nuklearno oruužje

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

10.09.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Teheran nema potpunu saradnju sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju, a to ukazuje na mogućnost da Iran poseduje neprijavljene nuklearne materijale i da se bavi neprijavljenim aktivnostima u toj sferi", napisao je državni sekretar SAD Majk Pompeo na Tviteru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

- Iranski režim i Međunarodna agencija za nuklearnu energiju ne sarađuju u potpunosti, a to povlači pitanja o mogućim neprijavljenim nuklearnim materijalima ili delatnosti (u nuklearnoj sferi). To se uklapa u 40-godišnji iranski model laži. Svet neće pasti na to. Zatvorićemo iranskom režimu sve putanje do nuklearnog oružja - objavio je Pompeo.

Nedavno je Iran saopštio da počinje treću etapu smanjivanja obima svojih obaveza propisanih nuklearnim sporazumom.

Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif je kao razlog prelaska na treću etapu naveo posledice istupanja SAD iz Sporazuma, obnavljanje sankcija Iranu, kao i nesposobnost Velike Britanije, Nemačke i Francuske da ispune obaveze koje su preuzele na sebe.

Prema podacima agencije "Frans pres", Međunarodna agencija za nuklearnu energiju je nakon provera saopštila da je 7. septembra Iran instalirao 22 centrifuge tipa IR-4, jednu IR-5, 30 centrifuga tipa IR-6 i tri IR-6s. Centrifuge su navodno postavljene u nuklearnom objektu u Natanzu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading