ERDOGAN: Ruski sistem S-400 povećaće bezbednost Turske

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

04.09.2019

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Nastavlja se druga faza isporuke komponenata ruskog sistema za protivraketnu odbranu S-400 Turskoj, oni će služiti jačanju bezbednosti zemlje", izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

- U toku je druga faza isporuka S-400, a paralelno se sprovodi obuka (turskog osoblja u Rusiji). To će povećati naš sistem bezbednosti - rekao je Erdogan.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 od strane Turske već je izazvala trvenja u odnosima Turske i Sjedinjenih Država. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od ugovora i kupi američke sisteme "Patriot".

 

 

Vašington tada nije bio isključio mogućnost odlaganja ili zabrane prodaje Ankari najnovijih lovaca F-35, ali je Turska odbila da napravi ustupke.

Tursko učšce u programu F-35 nakon toga je obustavljeno.

Rusija je krajem jula završila prvu fazu isporuke sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 Turskoj.

Ugovor o isporuci četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijardi dolara zakljućen je 2017. godine. Turska će jedan deo ugovora otplatiti sama, a drugi deo ruskim kreditom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading