ČEKA SE DA TRAMP AMINUJE: Postignut dogovor o povlačenju 5.000 američkih vojnika iz Avganistana

Autor: Tanjug

Svet

02.09.2019

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki izaslanik Zalmaj Halilzad izjavio je da će, prema nacrtu sporazuma koji je usaglašen sa talibanima, ali još čeka odobrenje predsednika SAD, prvih 5.000 američkih vojnika napustiti Avganistan u roku od pet meseci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Halilzad je avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija upoznao sa ovim sporazumom i sa njim se dva puta sastao od kako je u nedelju uveče doputovao u Kabul iz Katara, gde je okončana deveta runda razgovora između SAD i talibana.

AP prenosi da za sada nije jasno da li je Ganiju dato da zadrži nacrt tog sporazuma.

- U principu smo postigli sporazum sa talibanima, ali sve dok se američki predsednik ne složi, to nije konačno - rekao je Halilzad lokalnoj tv stanici Tolo.

 

 

Prema dogovoru, prvih 5.000 američkih vojnika će se povući u roku od 135 dana iz pet baza u Avganistanu, gde je trenutno raspoređeno između 14.000 i 15.000 vojnika iz SAD.

Predsednik SAD Donald Tramp je prošle nedelje rekao za Foks njuz da planira da se broj vojnika u Avganistanu svede na 8.600.

Samo nekoliko časova nakon sastanka američkog izaslanika i Ganija, u Kabulu je ođeknula eksplozija u kojoj je poginulo pet, a ranjeno 50 osoba.

Odgovornost za napad su preuzeli talibani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading