KONGRES PRITISKA TRAMPA: Predsednik da se izjasni o rasizmu

Autor: Tanjug

Svet

13.09.2017

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Kongres usvojio je zajedničku rezoluciju kojom se od predsednika Donalda Trampa traži da se izjasni protiv grupa koje šire mržnju i podržavaju rasizam, ekstremizam, anti-semitizam i zalaganje za superiornost belaca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hoće li popustiti?! Donald Tramp

Predstavnički dom usvojio je rezoluciju dan posle Senata. Mera će biti prosleđena Trampu, koji je bio kritikovan zbog reakcije na nasilje u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Portparolka Bele kuće saopštila je danas da će Tramp "apsolutno" potpisati rezoluciju koju je podneo demokratski senator Mark Vorner sa kolegama iz obe stranke - demokratama Timom Kejnom i Ričardom Blumentalom, te republikancima Korijem Gardnerom, Džonijem Ajsaksonom i Lizom Murkovski, prenosi Glas Amerike.

U tekstu rezolucije pominje se skup "stotina belačkih nacionalista, zagovornika superiornosti belaca, pripadnika Kju kluks klana i neonacista" u Šarlotsvilu 11. avgusta, koji su uzvikivali rasističke i anti-semitske parole i "nasilno se sukobili sa kontrademonstrantima".

Navodni neonacista je narednog dana automobilom uleteo među ucesnike kontrademonstracija, usmrtio Heder Hejer i povredio 19 osoba. Poginula si i dva policajca, kada se srušio helikopter u kojem su nadzirali proteste.


Kongres je ubistvo Heder Hejer osudio "kao domaći teroristički napad". U rezoluciji se navodi da Kongres odbacuje "belački nacionalizam, zagovaranje superiornosti belaca i neonacizam kao izraze mržnje i netolerancije koji su u suprotnosti sa americkim principima".

Trampova administracija se poziva da upotrebi sva raspoloživa sredstva u rešavanju problema porasta broja tih grupa u zemlji, da istraži sva dela zastrašivanja i domaćeg terorizma za koje su odgovorne i da spreči dalje nasilje.

Tramp je prvobitno za nasilje u Šarlotsvilu okrivio "mnoge strane", da bi nekoliko dana kasnije osudio neonaciste, zagovornike superiornosti belaca i pripadnike Kju kluks klana. Posle toga je ponovo okrivio "obe strane".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading