Poslednja reč ruske tehnologije: Robot Fedor otputovao u svemir

Autor:

Svet

28.08.2019

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi pokušaj slanja robota po imenu "Fedor" propao je zbog tehničkih problema na sistemu za pristajanje "Kurs", ali je nakon dva dana posada sa MSS otklonila kvar i juče se letelica upućena u okviru misije "Sojuz MS-14" spojila sa svemirskom stanicom. Da je u letelici bilo ljudske posade, sve bi bilo završeno još u subotu, ali "Fedor" još uvek nije u stanju da poput ljudi sam sleti na MSS.

Foto: youtube.com/ Military Technology
FEDOR poslednja reč ruske tehnologije

Njegova ogromna prednost je ipak to što u svemiru može da radi bez zaštitnog skafandera jer kosmičko zračenje ne može da mu naudi.

"Fedor", koji je pre dve godine izazvao paniku u medijima zbog snimka na kojem se vidi kako puca iz dva pištolja u sceni koja podseća na filmski serijal "Terminator", objavio je poruku na Tviteru i našalio se na račun kašnjenja.

- Izvinjavam se zbog kašnjenja. Bila je gužva u saobraćaju. Spreman sam da nastavim sa radom - glasio je tvit na nalogu ovog humanoidnog robota.

Puca, vozi automobil, otključava vrata...

Ime "Fedorovog" modela koji je poslat u svemir nosi naziv "Skajbot F-850", što, slučajno ili namerno, podseća na sistem veštačke superinteligencije "Skajnet", pod čijom kontrolom su roboti koji se u "Terminatoru" bore protiv ljudi. Pored toga što je izuzetno precizan kada puca pištoljima, koje istovremeno drži u obema rukama, "Fedor" je u stanju da obavlja i mnoge druge aktivnosti, pa tako može da vozi automobil, zavrće sijalice, ubacuje ključ u bravu, otvara vrata, pali svetlo...

Dmitrij Rogozin, generalni direktor ruske kosmičke agencije Roskosmos, izjavio je da će na sistemu za pristajanje "Kurs" biti izvedene neophodne popravke pre naredne misije sa ljudskom posadom na MSS, koja je planirana za 27. septembar. On je, takođe, najavio nove zadatke za ruskog humanoidnog robota, koji bi na stanici trebalo da ostane deset dana, pošto je "Fedor" i deo projekta svemirskih letelica "Federacija", koji je još u fazi izrade, a prvo lansiranje planirano je za 2022. godinu.

LIČNA KARTA

Foto: youtube.com/CNN Business
FEDOR

- Puno ime ovog robota na engleskom je Final Experimental Demonstration Object Research (FEDOR)

- Visok je oko 190 cm

- Težak je oko 160 kg

Prema rečima Rogozina, robot će sada obaviti "pet ili šest naučnih zadataka", koji su za sada obavijeni velom tajne, a sa MSS bi trebalo da se vrati 6. septembra.

Zaljubljenici u svemir širom sveta sa pažnjom su pratili misiju ovog robota, koji je poleteo sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a očekuje se da će u budućnosti on biti poslat i na Mesec u okviru priprema za slanje ljudske misije, što je Rogozin ranije najavio.

NASA poslala svoj robot još 2011.

RepublikaFoto: youtube.com/ Toyota Europe
Kirobo u svemiru

"Fedor" nije prvi robot koji je poslat na MSS pošto su razne privatne firme i svemirske agencije već slale mašine koje su pomagale astronautima na ovoj stanici. Prvog humanoidnog robota tu je postavila američka svemirska agencija NASA 2011. godine sa ciljem da obavlja dužnosti koje bi bile isuviše rizične po ljude. Japan je 2013. uputio minijaturnog humanitarnog robota, čije je ime "Kirobo", koji se na Zemlju vratio 18 meseci kasnije.

- Imaćemo pripremnu fazu za to - prvo ćemo poslati humanoidnog robota, a posle toga i ljude, pošto proučimo sve rizike i naučimo da se borimo sa njima - rekao je Rogozin.

"Fedor" je stvoren u saradnji sa Android tehnikom i ruskom fondacijom za napredne istraživačke projekte, uz tehničku podršku ministarstva za vanredne situacije Rusije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading