Ceo svet brine zbog Amazonije, a u Africi trenutno bukti više požara

Autor: Telegraf, Republika

Svet

27.08.2019

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ozbiljnost požara u Amazoniji imala je globalni odjek. Međutim, usred globalne zabrinutosti za najpoznatiju prašumu na svetu neki su se zapitali kako stoje stvari sa požarima u ostatku sveta. Rezultati su bili iznenađujući.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovaj problem naterao je ljude da provere NASA karte požara širom sveta. Kad se pogleda stanje od nedelje, jasno se vidi da više požara bukti u središnjoj Africi, javlja BBC.

Tokom dva dana prošle nedelje Angola je imala tri puta više požara nego Brazil, objavila je agencija Blumberg na temelju podataka "Veder Sorsa". Podaci govore kako je u Angoli bilo 6.902 požara, a u susednoj Demokratskoj Republici Kongo još 2.395, u poređenju sa "samo" 2.127 u Brazilu. Mnoge na Tviteru je to šokiralo.

Jedan brazilski tviteraš napao je francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je požare u Amazoniji opisao kao "međunarodnu krizu", optuživši ga za ignorisanje požara u Africi. Važne informacije, koje ove NASA karte ne pokazuju, odnose se na to gore li pašnjaci ili šume i koliko su veliki ti požari. Posmatrači ukazuju na slične požare pre dve godine, za koje NASA kaže kako su delovali kao da su podmetnuti.

Naime, sugeriše se kako su farmeri posekli deo vegetacije, a ostatak zapalili kako bi očistili zemljište za sadnju useva. Farmerska tehnika je poznata kao seča i spaljivanje i kontroverzna je, a ekolozi upozoravaju na to da može da dovede do deforestacije, erozije tla i gubitka bioraznolikosti.

Međutim, radi se o najjeftinijem načinu da se zemljište očisti. Prednost mu je to što uništava bolesti, a pepeo daje hranljivost za buduće useve. Tako spaljivanje polja ostaje popularno među farmerima. Događa se svake godine uoči kišne sezone, koja će u Angoli i DR Kongu da započne u sledećih mesec dana. To bi na određeni način moglo da bude objašnjenje zašto požari nisu privukli mnogo pažnje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading