Italijanski predsednik odredio rok: Ili koalicija, ili novi izbori

Autor: Tanjug

Svet

23.08.2019

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Italije Serđo Matarela postavio je partijama kao rok 27. avgust da se dogovore o mogućnim koalicijama, ili će morati da se razmotre prevremeni izbori. To, po njemu, neće biti jednostavno posle samo 14 meseci sadašnje vlade.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Serđo Matarela

U nizu izjava lidera dosadašnje vladine koalicije, Lige i Pokreta pet zvezda, evidentno je da niko nije zatvorio vrata. Mateo Salvini koji, i pored toga što se borio za izbore povlačeći Ligu iz Vlade, ne zatvara mogućnost za ponovni "brak" sa Pet zvezda!

Mudro i obazrivo "igra" Salvini, pa odmah po izlasku iz Kvirinala saopštava naciji "ako postoji volja da se radi i ako njihovo ne postaje da, ja nisam zlopamtilo". Međutim, zasad, Pokret pet vezda već ima zakazane pregovore sa PD.

 

 

No, i u samoj PD postoje velike razlike za "da" ili "ne" u popuštanju Di Majovom pokretu.

- Različiti smo od Pet zvezda, ali vredi probati i stvoriti vladu zaokreta", novu, jaku, koja bi trajala, sa jakom parlamentarnom bazom, "ako nema tih uslova prirodan je izlazak na nove izbore, za koje je PD spremna - poručuje njen lider.

Salvini ne gubi vreme, videvši opasnost od udruživanja dojučerašnjeg partnera sa nekim drugim u novu vladinu većinu, nudi još jednom Pokretu pet zvezda da se ponovo krene zajedno:

- Ili jedna postojana vlada, dosledna, sa novim projektima za naredne godine i novim timom, ili na glasanje. Rečju, moglo bi se ponovo u podgrejani "brak" i ne bi se, kao dosad, zvalo kompromisno rešenje u Vladi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading