Kina odgovorila Amerima: Nove carine na američki uvoz u iznosu od 75 milijardi dolara godišnje!

Autor: Agencije, Republika

Svet

23.08.2019

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina uvodi recipročne dodatne carine na uvoz američke robe u iznosu od 75 milijardi dolara godišnje, navodi se u saopštenju koje je izdao carinski odbor Državnog saveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Si Đinping

- Carinski odbor Državnog saveta Kine odlučio je da uvede dodatne carine od 10 i 5 odsto na uvoz američke robe u iznosu od 75 milijardi dolara -navodi se u saopštenju.

Dodatne carine za 5.078 vrsta robe stupiće na snagu u ponoć po lokalnom vremenu 1. septembra i 15. decembra.

Ovaj potez predstavlja odgovor na odluku Sjedinjenih Američkih Država da uvede 10 odsto carine na uvoz kineske robe u vrednosti od 300 milijardi dolara od 1. septembra i 15. decembra.

Američki predsednik Donald Tramp 1. avgusta je objavio nameru SAD da od 1. septembra uvedu carine od 10 odsto na robu iz Kine ukupne vrednosti od 300 milijardi dolara.

U skladu sa tim, Narodna banka Kine 5. avgusta je devalvirala kurs juana za dolar do minimuma od decembra prošle godine.

Kasnije je američko Ministarstvo finansija uvrstilo Kinu na spisak zemalja koje manipulišu valutom i saopštilo da će o tome obavestiti Svetsku trgovinsku organizaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading