Ne odustaje: Tramp izneo novu ponudu za Grenland, menjaža na stolu, ova savezna država za dansku teritoriju

Autor:

Svet

23.08.2019

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neimenovani izvor u Beloj kući tvrdi da je prošle godine predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u šali predložio da SAD zamene Portoriko za Grenland, piše list Njujork tajms.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ni Vlada SAD, ni Vlada Portorika za sada nisu komentarisale ovu navodnu Trampovu izjavu. Portoriko je autonomna oblast, koja pripada SAD.

Ovo dolazi nakon što je Vašington post u četvrtak citirao nekoliko neimenovanih izvora, koji su rekli da američki predsednik već nedeljama govori o kupovini Grenlanda.

Izvori su tvrdili da su visoki američki zvaničnici "razgovarali o mogućnosti da se Danskoj ponudi sporazum, po kome bi Sjedinjene Američke Države zauvek preuzele njenu godišnju dotaciju Grenlandu, u iznosu od 600 miliona dolara".

Ranije je Tramp odlučio da odloži svoju posetu Danskoj, jer premijerka Mete Frederiksen nije bila zainteresovana za "razgovor o kupovini Grenlanda". 

RepublikaFoto: youtube.com/ Ihr Programm
Mete Frederiksen

Frederiksenova je odbacila Trampov pokušaj da kupi ogromno arktičko ostrvo, kao "apsurdnu raspravu".

- To nije bio lep način da se to uradi. Mogla je samo da kaže 'ne' - rekao je Tramp i dodao da se Ferderiksenova - ne obraća meni, već Sjedinjenim Američkim Državama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading