"Po čemu se Grenland razlikuje od Krima?!"

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

22.08.2019

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je saopštenja o planovima SAD da kupe Grenland od Danske s povratkom Krima u sastav Rusije, navodeći da u ta dva slučaja Zapad različito tumači pravo naroda na samoopredeljenje.

RepublikaFoto: youtube.com/RT
Marija Zaharova

Zaharova je podsetila na to da je danska kraljevska porodica saopštila da o sudbini ostrva treba da odlučuju njegovi žitelji.

- Ne mogu da razumem zbog čega se onda 2014. godine taj koncept zapadnim zemljama učinio pogrešnim? - navela je Zaharova.

Mediji su ranije saopštili da predsednik SAD Donald Tramp razmatra mogućnost kupovine Grenlanda, koji je u sastavu Danske s pravima široke autonomije. Američki lider je potvrdio da ga to pitanje interesuje u strateškom smislu.

Grenland je saopštio da ostrvo nije na prodaju, a Danska je saopštila da se nada da se Tramp samo šalio.

 

 

Američki predsednik je posle toga otkazao susret s danskom premijerkom Mete Frederiksen.

Kremlj je planove američkog lidera o kupovini ostrva ocenio kao "međunarodni šoping".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da Moskva ne namerava da se meša u odnose Vašingtona i Kopenhagena.

Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine. Za ujedinjenje s Rusijom izjasnilo se više od 95 procenata žitelja poluostrva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading