ŠOKANTNO: Putin izgubio izbore u izbornoj jedinici gde glasa

Autor: index.hr, Republika

Svet

12.09.2017

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koalicija liberalnih opozicionih stranaka ostvarila je neočekivani trijumf na lokalnim i regionalnim izborima u Rusiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Iznenada se našao na mukama: Vladimir Putin

Koalicija je pobedila u više izbornih jedinica usred Moskve - uključujući onu u kojoj je glasao predsednik Vladimir Putin.

Ujedinjene demokrate, među kojima su liberalne stranke Jabloko i Parnas, osvojili su i 11 od 12 mesta u četvrti Tverckaja koja se nalazi u neposrednoj blizini Kremlja. U četvrti Kamovniki osvojili su svih 15 mesta. Ukupno su odneli većinu u 14 moskovskih četvrti. 


Istaknuti novinar Novaja Gazete i nositelj liste za Kamovniki, 33-godišnji Ilija Azar, kazao je za "Dejli bist" da se uopšte nije nadao pobedi te da se kandidovao samo kako bi poslao poruku o učestvovanju u političkom životu koji gotovo u potpunosti kontroliše Putinova stranka. 

Kad je saznao da ga je izabralo gotovo 50% glasača, ostao je prema vlastitom priznanju u "šoku i neverici". 


- Jedinstvena Rusija se nije mogla videti tokom kampanje, dok smo mi išli od vrata do vrata kako bismo razgovarali s našim biračima. Možda je Jedinstvena Rusija bila previše lenja, navikla na pobede na svakim izborima - zaključio je Azar. 

- Ovo je nova era za rusku politiku. Svi su tako šokirani. Simbolično je da opozicija sad kontroliše četvrt u kojoj je Putin registrovan za glasanje - rekao je Vitalij Šklijarov, 41-godišnji politički analitičar koji je prošle godine učestvovao u predizbornoj kampanji američkog levičara Bernija Sandersa.

Inače, kako prenose zapadni mediji, nezavisna organizacija za nadgledanje izbora "Golos" prijavila je oko 600 pritužbi. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading