Indijski svemirski brod uspešno ušao u lunarnu orbitu, sledi sletanje na Mesec

Autor: Telegraf, Republika

Svet

20.08.2019

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijski svemirski brod "Čandrajan 2" uspešno je ušao u lunarnu orbitu, čime je uspešno savladana jedna od poslednjih prepreka za istorijski podvig - sletanje na neistraženi južni pol Meseca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Čandrajan 2

Deo "Čandrajana" za sletanje, nazvan "Vikram", po osnivaču Indijske agencije za istraživanje svemira, nosiće rover u kojem su instrumenti za analizu mesečevog tla. Cilj je da se istraže rezerve vode na prirodnom Zemljinom satelitu, čije je postojanje potvrdila prethodna misija.

Zbog velikih rizika koji prate ovu misiju, visoko sofisticirano manevrisanje zahtevalo je odlične inženjerske veštine i precizne proračune naučnika Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Tim je morao da uspori svemirsku letelicu tačno do idealne brzine, jer bi prebrzo približavanje lunarnoj orbiti poslalo letelicu duboko u svemir, dok bi manja brzina predviđene dovela do naglog pada i rušenja, jer brod ne bi mogao da se bori sa gravitacijskim silama Meseca, objasnili su stručnjaci ISRO.

"Čandrajan 2" iliti "Mesečeve kočije 2" obaviće nekoliko manevara u orbiti pre nego što pokuša finalno sletanje na Mesečevu površinu 7. septembra.

Ukoliko im to pođe za rukom, Indija će postati četvrta zemlja koja je sletela na Mesec posle SAD-a, SSSR-a i Kine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading