Tviter i Fejsbuk "ratuju" sa Kinom: Suspendovali naloge protiv protesta u Hongkongu

Autor: Tanjug

Svet

19.08.2019

22:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tviter i Fejsbuk suspendovali su brojne informacione operacije, za koje veruju da ih podržava kineska vlada i da potiču iz Kine u pokušaju da sabotiraju proteste u Hongkongu, saopštile su danas te kompanije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Hongkongu

Tviter je naveo da je suspendovao 936 naloga i operacija za koje veruje da su koordinisane akcije koje potiču od kineskih vlasti, prenosi Rojters.

U saopštenju se dodaje da su ti nalozi samo najaktivniji deo kampanje i da je veća mreža puna spamova sa oko 200.000 naloga bila suspendovana pre nego što su nalozi postali aktivni.

Fejsbuk je saopštio da je ukinuo naloge i stranice nakon što je dobio dojavu od Tvitera.

Fejsbuk tvrdi da je istragom došao do linkova koji vode do osoba povezanih sa kineskom vladom.

Tviter je objavio primere postova čiji je cilj bio da potkopaju proteste, a u jednom od njih uz fotografiju demonstranata koji su upali u zgradu honkoškog parlamenta piše: "Da li su ovi ljudi koji su demolirali skupštinu ludi ili izvlače korist od loših momaka? To je potpuno nasilno ponašanje, ne želim vas radiklane ljude u Hong Kongu. Gubite se odavde!"

 

 

Fejsbuk je objavio post u kojem korisnik demonstrante nazva bubašvabama i tvrdi da su oni odbili da pokažu lica.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Ðinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremnu suspendovan,a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading