Indijski ambasador o Kašmiru: To je naše unutrašnje pitanje

Autor: Republika

Svet

16.08.2019

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijski ambasador pri UN Sjed Akbarudin tvrdi da su nedavni potezi Nju Delhija u vezi s ukidanjem ustavne autonomije Kašmira isključivo unutrašnja stvar Indije. Posle današnje sednice Saveta bezbednosti, prve o Kašmiru posle više decenija, Akbarudin je odbacio stav Pakistana i Kine da je to međunarodno pitanje i insistirao da je bilateralno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Akbarudin je rekao da je Indija posvećena mirovnom sporazumu s Pakistanom iz 1972. godine, u kojem je navedeno da konačni status Kašmira treba da bude rešen mirnim putem između Nju Delhija i Islamabada, ali je odbacio rezoluciju SB UN iz 1948. godine kojom se nalaže održavanje referenduma o konačnom statusu te oblasti.

On je ponovio da je Indija posvećena "postepenom uklanjanju svih restrikcija" koje je uvela pošto je ukinula ustavnu autonomiju Kašmiru, i dodao da su te mere "preventivne" i "smišljene da spreče teroriste da prolivaju krv" Indijaca. Savet bezbednosti UN održao je danas zatvorenu sednicu posvećenu situaciji u Kašmiru, prvi put posle više decenija, a pakistanska ambasadorka pri UN Maliha Lodi ocenila je da se time poništava tvrdnja Indije da je to njeno unutrašnje pitanje.

Kineski ambasador pri UN Džang Đun (Zhang Jun) rekao je da su članice SB UN izrazile "ozbiljnu zabrinutost" zbog trenutne situacije u Kašmiru i dodao da je konsenzus međunarodne zajednice da je status Kašmira nedefinisan, da je to "međunarodno priznat spor" koji treba da bude rešen mirno, u skladu s Poveljom UN, rezolucijama SB UN i bilateralnim sporazumima.

Tenzije između Indije i Pakistana, dve nuklearne sile, dodatno su porasle otkako je Nju Delhi 5. avgusta ukinuo autonomiju Kašmira, garantovanu indijskim ustavom.

Kašmir je podeljen na indijski i pakistanski deo, a obe države tvrde da polažu pravo na celu oblast. Taj teritorijalni spor doveo je do dva rata Indije i Pakistana posle njihovog sticanja nezavisnosti 1947. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading