TEŠKA BOLEŠTINA: Masakrirali amazonsko pleme, pa se slikali sa njihovim delovima tela!

Autor: Republika

Svet

12.09.2017

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilske vlasti istražuju masakr koji se dogodio prošlog meseca u dolini Džavari. Kopači zlata su ubili desetak članova zaštićenog plemena, pa se onda njihovim delovima tela hvalili okolo.

RepublikaFoto: youtube.com/Survival International
Kopači zlata poneli delove tela kao trofeje

- Hvalili su se čak da su isekli tela i bacili ih u reku – rekao je predstavnik agencije za poslove urođenika FUNAI, koja je prijavila slučaj vlastima, a preneo Blic. 

Federalni tužioc Pablo Luz de Beltrand kaže da je istraga teška jer su teritorije ogromne a prisup ograničen.

U području pokolja nalazi se najmanje 14 izolovanih domorodačkih plemena

Uhapšena su dva kopača zlata. Organizacija "Survajvel internešenel" je upozorila da ubistvo jedne petine malog plemena znači "genocid".

- Ako se potvrdi da je tako, ovaj napad će biti drugi prijavljeni masakr nad urođenicima ove godine - istakao je Beltrand.

Tužilaštvo je započelo istragu u dolini Javara, drugom najvećem domorodačkom rezervatu u Brazilu.

POKOLJ DOMORODACA

Mediji navode da je reč o već drugom pokolju nad domorocima, koji policija istražuje ove godine.

Ako istraga potvrdi izveštaje, biće to još jedan genocid, koji je direktna posledica neuspjeha brazilske Vlade da zaštiti izolovana plemena na njihovoj zemlji, upozoravaju grupe za zaštitu ljudskih prava.

Iz "Survajvel internešenela" ističu da je vlada predsednika Brazila Majkla Temera "zastrašujuće anti-indijanska", te da podržava interese biznisa koji teži da razvije udaljena područja. Takođe je smanjio sredstva za zaštitu plemena. Ovi rezovi u budžetu su zatvorili pet od 19 baza agencije FUNAI, od koje su tri na izolovanom zapadu gde su se dogodila poslednja ubistva.

U poslednjem napadu je ubijeno između 18 i 21 domorodaca

Ova "amazonska netaknuta granica" je mesto u kojem žive najizolovanija plemena na svetu, ukazuje "Survajvel internešenel".

Domorodačka zemlja Vale do Javari pokriva područje od oko 85.000 kilometara kvadratnih i nalazi se na oko 1.200 kilometara od Manausa, glavnog grada savezne države Amazon.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading