PEKINGU PREKIPELO! NA DEMONSTRANTE ŠALJE VOJSKU: Tenkovima smiruju proteste u Hongkongu

Autor:

Svet

13.08.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina dovodi trupe na granicu sa Hongkongom, gde skoro tri meseca traju protesti građana, vest je koja juče nije zabrinula samo učesnike demonstracija koje u ovoj kineskoj provinciji traju više od dva meseca već i mnoge u svetu koji ocenjuju događaje u ovoj kineskoj provinciji kao najveći izazov Pekingu i predsedniku Si Đinpingu nakon što je on došao na vlast 2012. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Protesti u Kini

Kolone oklopnih vozila i kamiona protezale su se kilometrima i blokirale auto-put i ulice gradova kroz koje su prolazile. Zvanični Peking tvrdi da su vojska i druge jedinice započele velike vojne vežbe, demantujući da su povezane sa neredima u Hongkongu.

Portal Biznis insajder javio je da su se u Šenženu, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa Hongkongom, okupila kineska vojna vozila, što predstavlja upozorenje demonstrantima koji su i juče, peti put zaredom, okupirali aerodrom, zbog čega je obustavljeno oko 200 letova.

Američki CNBC preneo je da je službeni list Komunističke partije Kine Pipl dejli objavio na društvenim mrežama da je Narodna oružana policija u Šenženu spremna da spreči "nerede, uznemiravanja, veliko nasilje i zločin i pitanja socijalnog osiguranja u vezi s terorizmom".

Demonstracije najveći izazov kineskom predsedniku nakon što je došao na vlast 2012. godine

65 dana traju protesti građana u Hongkongu

Kako dalje navodi CNBC, u kineskom izdanju Global tajmsa juče je objavljena vest da "ukoliko hongkonški demonstranti ne mogu da pročitaju signal o naoružanoj policiji koja se okuplja u Šenženu, oni traže samouništenje".

 

 

Prethodno je vlada u Pekingu ocenila proteste kao terorizam koji predstavlja "egzistencijalnu pretnju" građanima Hongkonga.

Šefica hongkonške vlade Keri Lam stala je u odbranu policije tvrdeći da policija na protestima koristi "najmanji nivo sile", iako upotrebljava vodene topove, suzavac i pendreke.

S druge strane, zvaničnici policije ponavljaju da su protestanti na njih bacali cigle i Molotovljeve koktele i da su morali da se brane.

Činjenice

- protesti u Hongkongu počeli su 9. juna
- od početka protesta policija je uhapsila više od 600 ljudi

- povod za protest bio je Zakon o ekstradiciji, koji je predviđao izručenje osumnjičenih Pekingu, zakon je u međuvremenu suspendovan, ali su protesti nastavljeni

- protestanti zahtevaju ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore i oslobađanje uhapšenih

- Kina je kontrolu nad Hongkongom, bivšom britanskom kolonijom, ponovo preuzela 1997. godine

Izvinjenje versaćea

Italijanski luksuzni brend versaće i njegova umetnička direktorka Donatela Versaće izvinili se su nakon što je serija majica izazvala oštre kritike na društvenim mrežama u Kini zbog toga što je označila kao države kineske teritorije Hongkong i Makao. "Versaće", koji je prošle godine kupio "Kapri holding", u vlasništvu dizajnera Majkla Korsa, na Tviteru je objavio da je pogrešio i da je od 24. jula prekinuo prodaju i uništio sporne majice. Na majicama, čije su fotografije objavljene na kineskim društvenim mrežama, ispisani su parovi 'grad-država', poput "Njujork-SAD" i "Peking-Kina", ali "Hongkong-Hongkong", te "Makao-Makao".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading