Gutereš zabrinut: Svet će izgubiti kočnicu za nuklearni rat

Autor: Tanjug

Svet

01.08.2019

21:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je danas zabrinutost zbog porasta tenzija između nuklearnih država, upozoravajući da će, istekom u petak važenja ugovora o raketama srednjeg dometa (INF), "svet ostati bez kočnice za nuklearni rat koja je od neprocenjive vrednosti".

RepublikaFoto: Tanjug
Antonio Gutereš

- Ovo će verovatno povećati, a ne smanjiti pretnju koju predstavljaju balistički projektili - rekao je Gutereš novinarima, dodajući da snažno ohrabruje SAD i Rusiju da produže važenje takozvanog "Novi START" sporazuma da bi obezbedili stabilnost i vreme za pregovore o budućim merama kontrole naoružanja, prenosi Rojters.

Gutereš je takođe rekao da ga "muče" rastuće ekonomske tenzije između SAD i Kine.

Generalni sekretar je upozorio na mogućnost nastanka dva konkurentska bloka - svakog sa sopstvenom dominantnom valutom, trgovinskim i finansijskim pravilima, sopstvenim internetom i strategijom za veštačku inteligenciju, kao i sa suprotstavljenim geopolitičkim i vojnim stanovištima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading