FARMAKOMAFIJA PLJAČKA AMERIKU: Dijabetičari iz SAD idu u Kanadu po jeftinije lekove

Autor:

Svet

31.07.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potencijalni predsednički kandidat demokrata na izborima 2020. Berni Sanders vodio je obolele preko granice kako bi kupili ampule insulina, koje im spasavaju život, a koje su više od deset puta jeftinije nego u američkim apotekama

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Berni Sanders

Cena insulina, koja sve više skače u SAD, prinudila je svakog četvrtog dijabetičara u toj zemlji da smanji količinu leka koji mora da uzima, što ih dovodi u životnu opasnost, pa je senator iz Vermonta odlučio da predizbornu kampanju iskoristi za skretanje pažnje na ovo pitanje.

On je proteklog vikenda autobusom poveo karavan obolelih od šećerne bolesti preko Ambasadorskog mosta, koji preko reke Detroit povezuje istoimeni američki grad sa gradom Vindzor u Kanadi. Tamo je cena ampule insulina 32 američka dolara, a ne 340, kao u SAD.

U BROJKAMA

30 miliona Amerikanaca boluje od dijabetesa

7,5 miliona njih mora da koristi insulin
3 puta su porasle cene insulina u periodu od 2002. do 2013. godine
1.000 američkih dolara košta pakovanje od 25 ampula insulina u Kanadi
11.000 američkih dolara je procenjena cena tog istog pakovanja u SAD

Razdaljina između ova dva grada je svega oko deset kilometara, a granicu je sa Sandersom prešlo oko desetak "medicinskih izbeglica", kako su se ovi dijabetičari sami nazvali. Njih je ispred apoteke u Vindzoru dočekala masa okupljenih Kanađana, a tu je bio i harmonikaš koji je svirao specijalno za goste.

3

KOMPANIJE KONTROLIŠU 90 ODSTO TRŽIŠTA INSULINA U SAD

 

 

 

U Beogradu cene znatno niže

U beogradskim apotekama pakovanje od pet ampula insulina košta u razmaku od 3.000 do 9.000 dinara. Cena zavisi od proizvođača, dužine dejstva i drugih faktora koji na nju utiču.

 

Sanders je kazao da su za muke obolelih od šećerne bolesti u Americi krive "pohlepne" farmaceutske kompanije i kongresmeni koji odbijaju da intervenišu u ovoj krizi. On je rekao da je cena ampule insulina zabeležila astronomski skok u poslednje dve decenije, a da su za to vreme farmaceutske kompanije potrošile "stotine miliona dolara za doprinose predizbornim kampanjama" i "milijarde dolara za lobiranje u Kongresu".

Ovim putovanjem u Kanadu on je želeo da skrene pažnju na zdravstveni sistem te zemlje, koji, za razliku od SAD, ima državnu podršku, a koji bi on želeo da uspostavi u Americi.

- Ovo je sramota za nas koji smo Amerikanci, mi volimo naše kanadske susede i veoma smo im zahvalni, ali ne bi trebalo da idemo u Kanadu kako bismo kupili lek koji nam je potreban da bi naša deca ostala živa, to možemo da uradimo i u Americi - kazao je Sanders u autobusu mašući ampulom insulina.

Sanders već vodio obolele od raka dojke u Kanadu

Ovo nije prva ovakva akcija senatora iz Vermonta. On je 1999. godine, dok je još bio kongresmen iz te savezne države, vozio kombijem preko kanadske granice žene koje su obolele od raka dojke kako bi kupile lek tamoksifen, koji je izuzetno skup u SAD. I posle dve decenije Sanders nastavlja borbu protiv farmaceutskih kompanija i traži od federalne vlade da dozvoli uvoz lekova na američko tržište.

U autobusu sa Sandersom bila je i dijabetičarka Kvin Najstrom iz Minesote, koja je već ranije vodila u Kanadu karavane obolelih iz te američke savezne države. Ona je navela da zna ljude kojima su zbog bolesti amputirani udovi, morali su da budu hospitalizovani, a neki su umirali pošto su zbog velikih cena smanjivali sebi doze insulina.

- Insulin je naš kiseonik - kazala je ona i dodala da ovakvi karavani nisu dugoročno rešenje.

Tu je bila i majka osmoro dece Rejčel Lokvud, čijih troje naslednika ima dijabetes tipa 1 i zavisni su od insulina. Ona je rekla da američka verzija tog leka koji oni koriste košta 620 dolara po kutiji i traje oko šest nedelja, a u Kanadi ista takva kutija ima cenu 100 američkih dolara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading