Rumuni na ulicama zbog ubijenih tinejdžerki, predsednik priznao grešku policije

Autor: Tanjug

Svet

28.07.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Bukureštu je večeras održan protest protiv policije u znak sećanja na dve tinejdžerke koje su nedavno ubijene, a smatra se da policija nije dobro reagovala.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zapaljene sveće za stradale devojke

Proteste je organizovala organizacija za ženska prava, a neki učesnici protesta, organizovanog ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, nosile su preko usta zalepljene trake, dok su drugi uzvikivali "Policija ubija" i "Verujte nam", prenosi AP.

Okupljeni, njih stotinak, nosili su transparente "Ostavka", dok je na ulazu u Ministarstvo crnim sprejem ispisano "Policija ubija".

Proteste je izazvalo ubistvo dve tinejdžerke, naročito jer prilikom ubistva 15-godišnje devojčice policija nije reagovala na njene pozive u pomoć.

Tim povodom oglasio se i predsednik Rumunije Klaus Johanis koji je priznao greške u radu policije.


- Rumunske institucije nisu uspele da zaštite fundamentalno pravo na život. Odgovorni će morati da se suoče sa kaznom. Kazne, ma koliko oštre,neće vratiti izgubljene živote. Moramo da nađemo načine da sprečimo da se takve tragedije dešavaju - rekao je Johanis u televizijskom obraćanju.

Nedavno ubistvo Aleksandre Makesane (15) izazvalo je bes javnosti, jer policija nije pravovremeno reagovala na njene telefonske pozive da je kidnapovana.

Policija je imala problema da locira devojku, jer su koristili pogrešnu tehnologiju, a tražila je i nepotrebne naloge za pretres, kada je nakon 19 časova pronašla kuću muškarca koji ju je kidnapovao.

Naknadno je otkriveno da je isti muškarac ubio i 19-godišnju devojku nestalu u aprilu ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading