SAD UKIDA MORATORIJUM NA NAJTEŽU KAZNU: Tramp šalje u smrt ubice dece!

Autor:

Svet

26.07.2019

20:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U SAD će 9. decembra biti izvršena prva smrtna kazna po federalnoj presudi, 16 godina od poslednjeg ovakvog pogubljenja, a odluku o tome objavio je državni tužilac Vilijam Bar.

RepublikaFoto: Tanjug/APD
Donald Tramp

- Kongres je ubrzanom procedurom odobrio smrtnu kaznu putem zakona koji su usvojili poslanici u oba doma, a potpisao je predsednik Donald Tramp - navodi se u saopštenju Bara.

Od 1988. godine u Americi su izvršena svega tri pogubljenja na federalnom nivou, a nijedna takva smrtna kazna nije izvedena od 2003, kada je na snagu stupio neformalni moratorijum ministarstva pravosuđa zbog "revizije protokola za smrtonosne injekcije".

Bar je naveo da je Upravi za zatvore poslao zahtev za zakazivanje pogubljenja pet osuđenika koji imaju pravosnažne presude za ubistva ili silovanja dece i starijih osoba.

Izvršenja će biti zakazana za decembar 2019. i januar 2020.

Pentobarbital je snažan sedativ koji usporava telo i nervni sistem, a zatim dolazi do smrti

- Ministarstvo pravosuđa tražilo je smrtnu kaznu za najgore kriminalce. Podržavamo vladavinu zakona i dugujemo žrtvama i njihovim porodicama da izvršimo kaznu koju je izrekao naš pravosudni sistem - saopštio je Bar.

Vilijam Bar je naveo da je Upravi za zatvore poslao zahtev da pri pogubljenju koriste pentobarbital umesto postupka sa ubrizgavanjem tri različita sastojka koji se ranije koristio u ranijim egzekucijama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džozef Bajden

Bajden bio za, pa promenio ploču

Potencijalni predsednički kandidat Demokratske partije na izborima 2020. godine i bivši potpredsednik SAD Džozef Bajden zalagao se i glasao za zakone iz osamdesetih i devedesetih prošlog veka po kojima je osuđeno četiri od pet zatvorenika koji će biti pogubljeni, ali je dva dana pre donošenja odluke ministarstva pravosuđa poručio da je za ukidanje smrtne kazne i izneo podatak da je od 1973. za više od 160 pogubljenih zatvorenika kasnije utvrđeno da nisu bili krivi.

Više od deceniju i po izvršenje federalne smrtne kazne je odlagano. Iako nije postojao formalni moratorijum na proceduru, kao što je to bilo u nekim državama u kojima je raslo protivljenje egzekucijama, izvršenja se nisu dešavala delom zbog administrativne inercije, dugotrajnih žalbenih procesa, praktičnih prepreka i relativno malog broja saveznih zatvorenika.

 

OSUĐENICI KOJI ĆE BITI POGUBLJENI

  • Danijel Li Luis, ubio troje dece, uključujući i osmogodišnju devojčicu
  • Lezmond Mičel, ubio 63-godišnju ženu i njenu devetogodišnju unuku
  • Vesli Ajra Parki, silovao i ubio 16-godišnju devojčicu i ubio 80-godišnju ženu
  • Alfred Boržua, zlostavljao i ubio dvogodišnju ćerku
  • Dastin Li Honken, ubio petoro ljudi, uključujući dvoje dece

U BROJKAMA

- 29 saveznih država SAD i dalje imaju smrtnu kaznu, a Nju Hempšir je poslednja koja je od nje odustala u maju ove godine

- 56 odsto Amerikanaca danas odobrava ovakvu kaznu, u odnosu na 80 odsto podrške iz 1994.

- 2.673 zatvorenika je osuđeno na smrtnu kaznu u SAD

- 561 pogubljenje je od 1976. izvršeno u Teksasu, državi sa najviše izvršenih smrtnih kazni u tom periodu

- 70 odsto zemalja u svetu ukinulo je smrtnu kaznu, a u Evropi je jedino preostala u Belorusiji

Trampova administracija sada želi to da promeni iako nedostatak sedativa koji se koriste za smrtonosne injekcije i dalje predstavlja značajnu prepreku.

Svet brine o Iranu, a Tramp o reperu

U poslednjih nedelju dana, u trenutku zaoštravanja krize oko Irana, Tramp je mnogo veću pažnju posvetio slučaju američkog repera A$AP Rokija, prijatelja Trampove pristalice Kanjea Vesta, uhapšenog u Švedskoj zbog tuče na ulici. Šef Bele kuće je juče poručio da ga je veoma razočarao švedski premijer Stefan Leven jer nije mogao da reaguje u ovom slučaju, pa je ponovo putem Tvitera zatražio da se reper pusti na slobodu.

- Švedska je razočarala našu afroameričku zajednicu u SAD - ocenio je Tramp, dodajući da A$AP Rokija prate i maltretiraju.

Prva dama SAD Melanija Tramp i poznati reper Kanje Vest zatražili su od Trampa da se umeša u ovaj slučaj. A$AP Roki je uhapšen u Švedskoj početkom jula pošto je sa pratnjom prebio, išutirao i isekao razbijenim flašama muškarca za kojeg su tvrdili da ih je pratio zajedno sa grupom prijatelja. Tuča je zabeležena na snimku na kojem se čuje da grupa koja sledi repera i ekipu viče da su im ovi polomili slušalice.

Aktuelni šef Bele kuće je u prošlosti bio oštar prema osuđenim kriminalcima i tvrdio da se prema njima postupa suviše blago, kao i da im se daje previše mogućnosti da se žale na presude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading