Nevolje na startu mandata: EU zvaničnici protiv Borisa Džonsona

Autor: Tanjug

Svet

25.07.2019

22:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najviši evropski zvaničnici odbacili su politiku Bregzita britanskog premijera Borisa Džonsona, nakon njegovog obraćanja u parlamentu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Džonson je rekao da je posvećen ukidanju "bekstopa" (dogovorenog zaštitnog mehanizma koji bi značio da Severna Irska ostaje u carinskoj uniji sa Britanijom ako se ne pronađu druga rešenja), koji je dugo bio predmet sukoba u pregovorima. 

S druge strane, glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije poručio je da je ukidanje garancije "bekstopa" neprihvatljivo, prenosi Bi-Bi-Si. 

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji je telefonom razgovarao sa Džonsonom, ponovio je da je stav EU da je sporazum o izlasku Britanije iz bloka, koji je već ispregovaran, najbolji mogući, ali je poručio da će Komisija biti na raspolaganju Londonu narednih nedelja, ako on poželi da razgovara. 

Takozvani "bekstop" je ključni deo pregovora, koji je ispregovarala vlada Tereze Mej, a kojim se određuje šta će biti sa granicom između Severne Irske i Republike Irske. 

Reč je o poslednjem sredstvu kojim se garantuje granica bez trzavica, ako se bolje rešenje ne osmisli na vreme, time što će se zadržati bliski odnosi između Britanije i EU dok se takvo rešenje ne pronađe. 


Obraćajući se poslanicima u donjem domu parlamenta, po prvi put od stupanja na dužnost, Džonson je izneo svoj stav o Bregzitu, koji je obećao da će sprovesti do 31. oktobra. 

- Nijedna zemlja koja ceni svoju nezavisnost, i svoje samopoštovanje, ne bi mogla da se saglasi sa sporazumom, kojim se odbacuje naša ekonomska nezavisnost i samouprava, kao što to čini ovaj bekstop - rekao je Džonson. 

On je dodao da je posvećen tome da se "otarasi" bekstopa, za koji je rekao da je "razdoran" i "antidemokratski".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading