Iranski ministar Zarif: Tanker je zaplenjen zbog kršenja zakona a ne zbog odmazde

Autor: Tanjug

Svet

22.07.2019

22:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je da je njegova zemlja zaplenila tanker koji je plovio pod britanskom zastavom jer je u Ormuskom moreuzu kršio "međunarodni zakon bezbednog prolaza".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Muhamed Zarif

Zarif je tokom posete Nikaragvi upozorio Zapad da je protiv "započinjanja sukoba", navodeći da ne traži sukob nakon što su pripadnici iranske vojske zaplenili tanker "Stena impero".

London je plenidbu tankera opisao kao "državno piratstvo" i zatražio formiranje evropske pomorske misije koja bi osigurala bezbednu plovidbu kroz Ormuski moreuz.

Zarif je naglasio da je britanski brod isključio "signalizaciju duže nego što je dozvoljeno", te da je prolazio "kroz pogrešne kanale".

Iranski zvaničnici su prethodno sugerisali da je britanski tanker zaplenjen i prebačen u luku kao odgovor na ulogu Londona u zapleni iranskog supertankera pre dve sedmice kod Gibraltara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading