Vrhovni sud potvrdio: Holandija kriva za smrt 350 Srebreničana!

Autor: intermagazin.rs

Svet

19.07.2019

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku po kojoj je Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine.

RepublikaFoto: twitter.com/S_Rabinal
Foto: Ilustracija

Ubijeni Srebreničani, za koje Holandija snosi odgovornost, isterani su iz baze holandskog bataljona UN 13. jula 1995, nakon čega su likvidirani.

Današnja presuda je konačna, odnosno pravosnažna presuda najvišeg sudskog organa u Holandiji, a donesena je nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

I tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u razmeri od "30 odsto", sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi ubijeni uspeli da prežive i da su ostali u bazi holandskog bataljona.

Tom odlukom Holandija je oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nisu bili unutar baze Holandskog bataljona, stacioniranog u Potočarima. Prema toj presudi, Holandija je dužna da isplati odštetu porodicama žrtava, ali sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtevom da se Kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske ušla u Srebrenicu. Građani su potom zatražili zaštitu u bazi holandskog bataljona UN, s obzirom na to da je do tog dana Srebrenica bila zaštićena zona UN.

Zaštita im nije pružena, deca i žene su odvojeni od muškaraca, nakon čega su poslati na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, a muškarci su zadržani i usledila je masovna likvidacija zatečenih, ali i onih koji su naknadno zarobljeni prilikom bežanja prema slobodnoj teritoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading