POČNIMO OD ZAROBLJENIH MORNARA: Ukrajinski predsednik Zelinski ima predlog za pokretanje dijaloga sa Rusijom

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

17.07.2019

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smatra da povratak u domovinu ukrajinskih mornara uhapšenih u Rusiji može biti korak ka ponovnom uspostavljanju normalnog dijaloga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Zelinski

Prema njegovim rečima, tokom telefonskog razgovora sa Vladimirom Putinom, on je saopštio da podržava razmenu zarobljenika sa ustanicima Donbasa po formuli - "svi za sve“.

Pri tome je istakao da bi prvo želeo da vrati u Ukrajinu građane zemlje koji su uhapšeni u Rusiji.

- Počnimo sa mornarima. Čini mi se da je to normalan korak za povratak dijaloga - i realan korak za zaustavljanje rata - rekao je Zelenski na snimku objavljenom na njegovom kanalu na Jutjubu.

Ukrajinski predsednik je napomenuo i da je format razmene prema formuli „svi za sve“ zakomplikovan činjenicom da se spiskovi dveju strana ne podudaraju.

- Spisak naših "svih" koji se nalaze na privremeno okupiranim teritorijama ne podudara se sa spiskom onih koji kontrolišu te teritorije - objasnio je Zelenski.

Zelenski je na inauguraciji izjavio da je spreman za dijalog za rešavanje sukoba u Donbasu, a prvi korak ka njegovom početku bio bi povratak zarobljenika.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će se diskusija u vezi sa razmenom osuđenika sa Ukrajinom nastaviti, ali da su ranije postojali određeni problemi sa kvalifikacijama ovih lica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading