Raketom hteli da raznesu Salvinija: Spremali mu atentat jer je povezan s Putinom

Autor:

Svet

17.07.2019

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Italijanskom vicepremijeru i ministru unutrašnjih poslova te zemlje Mateu Salviniju spremali su zastrašujući atentat ljudi povezani s neonacističkom grupom koja je od 2014. na istoku Ukrajine ratovala na strani vojske lojalne Kijevu, a protiv Ruske Federacije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Na meti ekstremista: Mateo Salvini

Paklene namere sledbenika ozloglašenog ukrajinskog dobrovoljačkog bataljona Azov otkrio je sam Salvini nakon što je italijanska policija na severu Italije od neonacista zaplenila enormnu količinu naoružanja. U tom arsenalu nađena je i raketa vazduh-vazduh marke mantra super 530 F, za koju se strahuje da je spremana za vladajuću garnituru Italije predvođenu, između ostalih, Salvinijem.

- To je bila jedna od mnogih pretnji smrću koje dobijam svakog dana. Tajna služba me je izvestila o ukrajinskoj grupi koja planira atentat na mene. Drago mi je što je to doprinelo da se pronađe arsenal tih ludaka - rekao je juče Salvini, koji je poznat po jakim proruskim stavovima, zbog kojih je mnogo puta i napadan u javnosti na zapadu, pa čak i optuživan da je pion šefa Kremlja Vladimira Putina.

O opasnom projektilu
- zaplenjena raketa je vazduh-vazduh i bila je deo vojske Katara
- u pitanju je projektil mantra super 530 F
- napravljen je u Francuskoj i pre 25 godina je prodat (najverovatnije direktno Kataru)
- domet mu je 37 kilometara
- težak je 275 kilograma
- dostiže maksimalnu brzinu 4,5 maha
- vrednost rakete na crnom tržištu je oko 25.000 evra

Sumnja se da je on upravo iz tog razloga mogao da bude na meti ozloglašenih neonacista koji su se stacionirali na severu Italije i odatle, kako se veruje, razvili mrežu trgovine oružjem. U pitanju su Fabio del Berđolo (60, čovek koji se 2001. kandidovao na izborima za Senat i bio aktivista desničarske italijanske stranke Nova snaga, Fabio Bernardi (51) i Alesandro Monti (42), koji, inače, ima i švajcarsko državljanstvo.

Pohapšeni i članovi klana Incerilo i porodice Gambino

Italijanska i američka policija su istovremeno sa antiterorističkim akcijama na severu Italije pokrenule i koordinisanu akciju protiv velikih kriminalnih porodica koje su želele da obnove svoju bazu na Siciliji. Juče je u delo sprovedeno 19 naloga za hapšenje pripadnika klana Incerilo u glavnom gradu Sicilije Palermu i porodice Gambino u Njujorku.

Inače, kriminalna grupa na Siciliji, poznata kao Koza nostra, u stanju je stalne promene od smrti šefa Salvatorea Toto Rine, koji je preminuo u zatvoru 2017. nakon što je proveo skoro četvrt veka iza rešetaka. Rina je pokrenuo mafijaški rat na tom mediteranskom ostrvu osamdesetih godina, prisiljavajući porodicu Incerilo na samonametnuto izgnanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je njegov klan preuzeo kontrolu nad teritorijom Palerma.

Istraga nazvana Nova veza utvrdila je da postoji jaka veza između Koza nostre u Palermu i američkog organizovanog kriminala, posebno porodicom Gambino.

 

 

Šta je još zaplenjeno?
- 9 ratnih mitraljeza

- mašinska puška škorpion

- 7 drugih pušaka
- 3 lovačke puške
- 20 bajoneta
- 306 delova za vatreno oružje
- 831 šaržer
- posteri sa neonacističkim simbolima
- "ordenje" sa kukastim nacističkim krstovima
- zastave bataljona Azov

Njih trojica uhapšena su kod aerodroma "Forli" u akciji specijalne antiterorističke jedinice "Digos" iz Torina, čime je razbijena opasna neonacistička mreža. Takođe, osim oružja, u njihovim skloništima i stanovima nađena je velika količina neonacističkog i neofašističkog materijala, poput zastava sa kukastim krstovima, ali i simboli bataljona Azov.

- Ovo otkriće je rezultat prethodne istrage o Italijanima koji su učestvovali u ratu u istočnoj Ukrajini. Istraga je trajala duže od godinu dana, tokom kojih smo pratili petoricu bivših italijanskih policajaca bliskih azovskom bataljonu - rečeno je iz italijanske policije, koja je otkrila i da je informacija o postojanju zavere da se izvede atentat na Salvinija potekla od bivšeg agenta KGB.

Za to, međutim, nisu pronađeni dokazi.

Inače, nađena raketa vazduh-vazduh je pripadala katarskim snagama, ali su iz ministarstva spoljnih poslova te zemlje samo saopštili kako je projektil francuske proizvodnje. Postoji teorija da su se uhapšeni spremali i da prodaju projektil. Njegova cena na crnom tržištu je 25.000 dolara, međutim, Del Berđolo se, prema nekim navodima, nadao kako će za nju dobiti 470.000 dolara. Ne zna se da li je nameravao da raketu proda domaćim Salvinijevim neprijateljima ili nekome "spolja".

Odgovarao na optužbe da ga plaća Rusija

Italijanski vicepremijer Mateo Salvini pristao je juče da izađe pred parlament svoje zemlje i odgovara na pitanja koja se tiču optužbi da je njegova desničarska stranka Liga prošle godine doživela uspon zahvaljući novcu iz Ruske Federacije. To su pre desetak dana otkrili pojedini zapadni mediji, tvrdeći da je sada već bivši Salvinijev saradnik iz stranke više puta 2018. putovao u Moskvu kako bi se sastao sa ljudima bliskim Kremlju i predložio im da Rusija proda izvesnu količinu nafte određenim kupcima, a da novac od toga ode u ruke Lige. Salvini je već nekoliko puta negirao te optužbe.

- Nikad nisam uzeo ni rublju, ni evro, ni dolar, ni litar votke finansiranja iz Rusije - bio je jasan Salvini, kog, inače, od dolaska na vlast u Italiji optužuju da je u sprezi s Rusijom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading