REVOLUCIJA - Britanija protiv SAD: Asanž neće biti izručen Americi!

Autor: sputniknews.com

Svet

16.07.2019

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikada u modernoj istoriji Britancima jedan ljudski život nije bio bitan koliko potreba da se dodvore i pokažu poniznost Amerikancima i ispune svaku njihovu želju čim ovi nešto zatraže. Ni zakon im nije prepreka da unize bilo kog pojedinca da bi zadovoljili bilo kog Amerikanca... Međutim, kako u poslednje vreme sevaju varnice na relaciji Vašington - London, naročito od kako je donedavni ambasador Britanije u SAD Kim Derok morao da podnese ostavku pošto je američkog predsednika Donalda Trampa u jednoj depeši nazvao nesposobnim, na šta mu je ovaj odgovorio da je glupa, pompezna budala, izgleda da su Britanci rešili da povuku kočnicu, i to jako!

RepublikaFoto: pixabay.com/youtube.com/TheSun
Džulijan Asanž

Naime, Velika Britanija neće da izruči osnivača sajta "Vikiliks" Džulijana Asanža zemlji gde zakon dozvoljava izricanje smrtne kazne, najavio je zamenik šefa britanske diplomatidje Alan Dankan.

- To je glavni uslov postignutog dogovora - rekao je Dankan na konferenciji za štampu sa ministrom inostranih poslova Ekvadora Horheom Valensijom u Kitu, dodavši da se London brine o Asanžovom zdravlju.

Ekstradicija je zabranjena ako licu preti smrtna kazna, navodi se u komentaru koji je objavljen na sajtu britanske Vlade.

U Velikoj Britaniji odluku o ekstradiciji donosi lično ministar spoljnih poslova, rukovodeći se pri tome rigoroznim pravilima i normama evropskog i britanskog zakonodavstva.

Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine bio optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, krio se od juna 2012. godine u Ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od izručivanja toj skandinavskoj zemlji.

Uhapšen je 11. aprila po nalogu SAD. Sud u Londonu proglasio ga je krivim zbog narušavanja uslova puštanja na slobodu uz kauciju i osudio ga na 11 meseci zatvora. Rasprava o izručenju u SAD počela je 2. maja.

Američke vlasti su krajem maja saopštile da su protiv Asanža podignute nove optužnice po 17 tačaka narušavanja zakona o špijunaži i otkrivanju tajnih informacija.

U slučaju izručenja SAD Asanžu preti višegodišnja zatvorska kazna.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading