Procurile nove tajne depeše o Trampu! Otkriveno zašto je doneo odluku da zarati s Iranom

Autor:

Svet

14.07.2019

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz Međunarodnog iranskog nuklearnog sporazuma, potpisanog 2015, čime je doveo u opasnost pola planete, samo da bi prkosio svom prethodniku Baraku Obami.

RepublikaFoto: AP/Matt Rourke
Donald Tramp

To je otkriveno u novoj seriji diplomatskih depeša koje su u medije procurile iz britanske ambasade u Vašingtonu, a koje je sastavljao sada već bivši ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u SAD Rok Derok. Podsetimo, on je nakon isplivavanja prvih delova dokumenata, u kojima je žestoko kritikovao i vređao Trampa, bio prinuđen da podnese ostavku. Čeka se, međutim, kakve će posledice biti nakon otkrivanja još šokantnijih detalja o Trampovim diplomatskim potezima budući da oni otkrivaju da je šef Bele kuće spreman da o temama od međunarodnog značaja odlučuje samo na osnovu ličnih ambicija i emocija.

Novootkriveni šokantni dopis koji je Dauning stritu slao Kim Derok pokazuje, kako ocenjuje Dejli mejl, Trampovu sebičnost, budući da je dogovor o nuklearnom sporazumu sa Iranom postigao Obama za vreme svog šefovanja u Beloj kući. Taj sporazum od pre četiri godine smatrao se prekretnicom u međunarodnim odnosima jer je značio obavezivanje Irana da će prestati da obogaćuje uranijum u zamenu za delimično ukidanje sankcija. Takođe, značio je konačnu normalizaciju odnosa Vašingtona i Teherana, čime i stabilniji svet.

Britanske vlasti identifikovale su osobu odgovornu za objavu visokoosetljivih diplomatskih depeša

Ambasador Derok je Trampa zbog kontroverzne odluke o Iranu u svojim prepiskama optužio za diplomatski vandalizam. Takođe, naglasio da je povlačenje iz sporazuma bilo povod oštre podele i mimoilaženja među najbližim saradnicima u Beloj kući, uz ocenu da ona još nema strategiju o tome šta će uslediti nakon izlaska iz sporazuma.

Podsetimo, prošle nedelje je britanski tabloid Mejl on sandej objavio dokumenta u kojima je Derok opisao administraciju predsednika SAD kao nesposobnu i disfunkcionalnu, što je izazvalo diplomatski spor između Londona i Vašingtona. Tramp je nakon objave spisa Deroka nazvao pompeznom budalom i vrlo glupim tipom, međutim, odlazeća britanska premijerka Tereza Mej dala je punu podršku ambasadoru, što je samo dodatno razbesnelo lidera SAD.

Bez kvota na uvoz uranijuma

Donald Tramp je izjavio da neće uvesti kvote na uvoz uranijuma u SAD, što je izazvalo žestoku reakciju američkih medija koji tvrde da ta odluka nije u skladu sa procenom ministarstva trgovine da upotreba stranog uranijuma ugrožava nacionalnu bezbednost. Oni tvrde da je Trampova odluka neobična za njega jer je upravo on među prvima pozivao na restrikcije uvoza metala u trgovinskim pregovorima.

Inače, britanska policija je pokrenula istragu kako bi pronašla osobu odgovornu za curenje dokumenata. Prema pisanju Sandej tajmsa, koji se poziva na neimenovane izvore iz vlade, osumnjičeni je identifikovan, pa su isključene prvobitne pretpostavke da bi objava dokumenata moglo da bude rezultat hakerskog napada neke strane države.

Direktor antiterorističke policije Nil Basu upozorio je sve medije da u narednom periodu ne objavljuju tajna dokumenta jer bi to bilo kršenje zakona o državnoj tajni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading