(VIDEO, FOTO) Završena je spektakularna parada u Parizu: Leteći vojnik je bio glavna atrakcija

Autor: Mediji, Republika

Svet

14.07.2019

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Parizu je intoniranjem francuske himne "Marseljeze" i razvijanjem velike zastave Francuske na Jelisejskim poljima završena parada povodom nacionalnog praznika Dana pada Bastilje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto sa parade

Pored domaćina, predsednika Emanuela Makrona defile su posmatrali nemačka kancelarka Angela Merkel, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i drugi ugledni gosti, među kojima nije bilo britanske premijerke Tereze Mej.

List "Mond" navodi da je umesto najavljene predsednice britanske vlade paradu na Jelisejskim poljima posmatrao vicepremijer Dejvid Lajdington.

Makron danas pokazuje odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropske vojne saradnje na paradi koja se održava u znak sećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor Bastilja zauzeta tokom Francuske revolucije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Napominje se da među gostima nema predsednika SAD Donalda Trampa, koji je bio gost francuskog predsednika na paradi održanoj 2017. godine, ali se u međuvremenu njihov odnos pogoršao.

Dan pada Bastilje biće obeležen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
RepublikaFoto: Tanjug/AP

 

"Leteći čovek" pred Makronovom tribinom na paradi

Jednu od najspektakularnijih scena na defileu pred tribinom, priredio je bivši džet-ski šampion Freki Zapata koji je leteo na "Flajbord eru" – ledbdećoj kupoli.

Zapata je u ruci nosio automatsku pušku, što ukazuje da bi ova letelica mogla da bude upotrebljena u arsenalu francuske vojske.

"Parizjen" navodi da je u pitanju letelica koju kao gorivo pokreće kerozin, poseduje pet mini turbo motora koji omogućuju brzinu do 190 kilometara na čas, a let može da traje do deset minuta.

Makron je uz široki osmeh i aplauz pozdravio Zapatu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading