Holandski vojnici iz Unprofora tuže vladu zbog Srebrenice

Autor: Tanjug

Svet

11.07.2019

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa veterana iz holandskog bataljona Unprofora, koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, pokreće tužbu protiv vlade Holandije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Oni u toj tužbi traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u "nemoguću misiju".

- Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i tamo ih je napustila - rekao je Rupert.

On je ranije izjavio da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenici naneta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske prirode, kao i njihovim društvenim životima.

Foto: pixabay.com
Zastava Holandije

Pre tri godine se oko 230 veterana okupilo se u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvek suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading