Posle jučaršnje havarije na društvenim mrežama otkrivene tajne koje ne treba da vidimo

Autor: Blic, Republika

Svet

04.07.2019

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade korisnika u sredu su prijavile smetnje na Fejsbuku, Votsapu i Instagramu. Bilo je praktično nemoguće preuzeti fotografije, video-snimke i druge podatke, a na Instagramu nije aktualizovan itd.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Tehnički haos je mnoge naljutio, ali je istovremeno bio prilika da vidite stvari koje operatori ne bi želeli da budu viđene, pre svega na Fejsbuku i Instagramu.

Na primer, kako društvene mreže taguju fotografije: umesto slika videli su se samo njihovi kompjuterski generisani opisi.

Tako ste mogli da pročitate koliko osoba algoritam prepoznaje na fotografiji, da li su unutra ili napolju, da li se smeju, jedu ili piju. "Iza" fotografija su se videli čak i opisi konkretnih karakteristika, na primer, da li osoba ima bradu, ili nosi naočare.

Šta se krije iza svega?

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mark Zakerberg

Iza takozvnih "tagova" stoji program za obuku računara, koji Fejsbuk koristi od 2016. godine. Veštačka inteligencija treba da nauči da čita fotografije i prepoznaje ono što se vidi na njima. Prema zvaničnoj verziji, ovi podaci služe da se slabovidim i slepim osobama glasovnom informacijom opišu fotografije i snimci.

Međutim, algoritam bi isto tako mogao da posluži Fejsbuku da korisnicima "pušta" odgovarajuće oglase, na primer, ako veštačka inteligencija prepozna gde se nalazite, da li volite životinje, ili automobile.

Tehnički magazin "The Verge" izveštava da već postoji dodatak za pretraživač interneta, koji omogućava da vidite opise slika.

Ako u pretraživaču "Chrome" uđete na Fejsbuk, kliknite na fotografiju kako biste je uvećali. Zatim desnim klikom idite na sliku i izaberite opciju "Pretraživanje".

Nakon toga će se otvoriti funkcija za programere, koja prikazuje izvorni kod sajta. U delu podvučenom plavom bojom istaknut je kod sa kojim je fotografija ubačena na sajt.

Tu ćete naći informaciju, koja počinje sa "alt", a zatim sledi napomena: "Fotografija možda sadrži:", a zatim i opis onoga šta Fejsbuk, to jest odgovarajuća veštačka inteligencija, prepoznaje na slici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading