Lokalni izbori u Albaniji protekli mirno, opozicija bojkotovala

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.06.2019

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Birališta na lokalnim izborima u Albaniji zatvorena su večeras, a ocena je da su protekli mirno.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija



Kako je preneo AP, prvi preliminarni rezultati očekuju se sutra.

Izbore je pratilo 150 posmatrača OEBS-a, 20 posmatrača iz ambasade SAD i po četvoro iz italijanske i britanske ambasade.

Na jedinstvenom biračkom spisku u Albaniji nalazi se 3.464.328 građana sa pravom glasom, ali je zbog migracija realni broj znatno manji.


Građani su danas glasali za predstavnike lokalne vlasti u 61 okrugu za naredne četiri godine.

Opozicija je bojkotovala izbore, zbog čega je predsednik Iljir Meta najpre otkazao a zatim odložio njihovo održavanje. Izbori su naime bili razlog sporenja između Mete i premijera Edija Rame. Nakon što je Rama zakazao izbore, Meta ih otkazao i "pomerio" za 13. oktobar, a premijer ga je opštužio za kršenje ustava i saradnju s opozicijom. 

Inače, odluku albanskog predsednika o odlaganju odbacila je i Centralna izborna komisija.

Meta je kao razlog odlaganja naveo bojkot opozicije, ali i bojazan da bi oni mogli biti izvor novih građanskih sukoba, nakon što se već mesecima održavaju masovni protesti ujedinjene albanske opozicije.

OPOZICIJA: Stanje u zemlji opasno

Predsednik najveće opozicione stranke u Albaniji Demokratske partije, koja je bojkotovala današnje izbore, Ljuljzim Baša ocenio je da je stanje u zemlji opasno i da može da vodi ka građanskim nemirima, prenosi portal a1on.

On je komentarišuči današnje izbore u toj zemlji rekao da su albanski građani šokirani nezainteresovanošću međunarodnih predstavnika za slučajeve u kojima je premijer Albanije Edi Rama povezan sa organizovanim kriminalom.

Ujedinjena albanska opozicija na čelu sa Demokratskom partijom Ljuljzima Baše bojkotovala je današnje izbore zbog smatrajuči da nisu ispunjeni uslovi koje su oni postavili - ostavka Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora u zemlji.
 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading