Prve žrtve toplotnog talasa

Autor:

Svet

29.06.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više osoba preminulo je od posledica toplotnog talasa, koji je zahvatio mnoge delove Evrope, a temperature će u narednom periodu još rasti i premašiti 40 stepeni. Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik posle rashlađivanja u bazenu, a u severnom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-godišnjak, prenosi BBC. U Velikoj Britaniji policija je upozorila ljude na opasnost od rashlađivanja u rekama i jezerima, nakon što se utopila 12-godišnja devojčica u reci Irvel.

Foto: Tanjug/AP
GORI ZEMLJA: U Španiji bukte požari

Francuska meteorološka služba je prvi put aktivirala najviši nivo upozorenje na vrućine, a pod posebnim nadzorom su četiri područja oko Marseja i Monpeljea na jugu zemlje. Prema prognozi, temperature će dostizati 44 stepena, što je retkost za Francusku.

Za pretoplo vreme u ovom delu Evrope kriv je ekstremno topli vazduh, koji je došao iz Afrike i koji će nastaviti da se širi kontinentom i u narednoj nedelji. Evropski meteorolozi naveli su da su ovakvi toplotni talasi tihe ubice, podsetivši da je u jednom takvom talasu, koji je Evropu pogodio 2003, stradalo oko 70.000 ljudi.

70 hiljada Evropljana stradalo je od paklenih temperatura pre 16 godina

U severoistočnim delovima Španije vlasti su upozorile na visok rizik od šumskih požara, koji su se već javili u Kataloniji, zahvativši gotovo 20.000 hektara u provinciji Taragona. Stotine vatrogasaca bori se sa vatrenom stihijom koju je regionalna vlada opisala kao najgoru u poslednjih 20 godina.

Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj su zvaničnici nametnuli ograničenje brzine od 90 km/h duž auto-puta Saksonija-Anhalt, jer je površina puta počela da se topi. Tri trake obilaznice oko Berlina privremeno su zatvorene zbog ekstremne vrućine, dok su se na severnoj obali države železničke pruge iskrivile na popularnoj turističkoj ruti u blizini Baltičkog mora.

Ministarstvo zdravlja Italije je još od četvrtka izdalo crveni meteoalarm za Rim, Firencu, Peruđu i još nekoliko gradova, sa očekivanim temperaturama iznad 40 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading