Merkelova ima Parkinsona? Nemačka kancelarka se tresla u javnosti drugi put u 10 dana

Autor:

Svet

27.06.2019

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Telo nemačke kancelarke Angele Merkel zamalo je juče u srcu Berlina izdalo tu moćnu političarku, koja je usred ceremonije postavljanja novog ministra pravde svoje zemlje počela da se trese pored govornice i predsednika Frank-Valtera Štajnmajera, tako da je izgledalo da će se srušiti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

To joj se dogodilo drugi put za 10 dana, budući da se na identičan način tresla tokom prijema novog ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog u nemačkoj prestonici, pa se strahuje da je teško bolesna.

Angelin portparol: Kancelarka je dobro, putuje i Osaku i biće na samitu lidera grupe G20, kako je i planirano

Imajući u vidu da je tremor jedan od njenih najočiglednijih simptoma, mnogi su pomislili kako najmoćnija žena sveta zapravo pati od Parkinsonove bolesti. Međutim, lekari ističu da to ne mora da bude slučaj, te da se i drugi zdravstveni poremećaji mogu uzeti u obzir. Oni su složni u oceni da Markelova svakako pati od nečega i da to nije dehidracija, kako ona tvrdi.

Naime, kancelarka se nakon sastanka sa Zelenskim 18. juna u Berlinu pravdala u medijima da je osećala kako je izgubila mnogo tečnosti, te da joj je bilo odmah bolje kada je popila tri čaše vode. Ipak, medicinski stručnjaci objašnjavaju da njen tremor ne može da se dovede u vezu sa dehidracijom, već samo eventualno sa velikom glađu.

- Tremor se gotovo nikad ne javlja kada je telo dehidrirano, to jest kada se iz njega izbaci mnogo više tečnosti nego što se unese - napomenuo je doktor Paul Jarman, neurolog sa univerzitetske koledž londonske bolnice.

Inače, Merkelova, koja sledećeg meseca puni 65 godina, borila se juče da zadrži telo da se ne trese. U nelagodi je stiskala ruke i sklanjala ih kako novinari ne bi primetili šta joj se događa, međutim, kada je postalo toliko očigledno da joj je loše, prišao joj je portparol i ponudio joj čašu vode. Ona je ipak odbila da se osveži, čime je dodatno raspirila sumnju da za njeno stanje nije kriva dehidracija. U trenutku kada joj je Štajnmajer dao reč, Merkelova je stegnutih usana, uz očigledan napor, zakoračila, ali tada su joj klecnula kolena. Ipak, nekako je uspela da zadrži prisebnost i prošeta do govornice, gde je i čestitala novoj ministarki pravde Katarini Barli.

- Kancelarka je dobro i bilo kakve spekulacije o njenom zdravlju su suvišne. Ona putuje u Osaku u Japan i prisustvovaće samitu grupe lidera G20, kako je i planirano - rekao je Angelin portparol, ne želeći da komentariše navode medija o bolestima od kojih ona možda pati.

Interesantno je da nemački zakoni o zaštiti privatnosti, posebno kada su u pitanju visoki funkcioneri, zabranjuju da mediji objave bilo kakve informacije o zdravstvenom stanju određenih ličnosti. Zbog toga se i sve o Merkelovoj čuva u strogoj tajnosti.

Podsetimo, Mrekelova je krajem prošle godine objavila da se više neće kandidovati na mesto šefice vlade svoje zemlje, kao i da se iz politike povlači kad joj istekne mandat 2021.

Lekari upozoravaju - i ovo je moglo da izazove Angelino stanje

- PROBLEM SA ŠTITASTOM ŽLEZDOM britanska doktorka Sara Bruer objašnjava da je tresenje moglo da nastane kao posledica preaktivne štitaste žlezde. To stanje 10 puta češće kod žena nego kod muškaraca
- POSLEDICA UPOTREBE NEKIH LEKOVA Američka nacionalna biblioteka medikamenata izdvaja 17 lekova koji mogu da izazovu tremor čitavog tela, a među kojima su oni koji sadrže kofein, antibiotici i antidepresivi. Slična stanja izazivaju i droga i alkohol
- NIZAK NIVO ŠEĆERA U KRVI tremor je čest kod osoba sa ovim problemom, te često pogađa dijabetičare
- BAZIČNI TREMOR u pitanju je retko neurološko oboljenje koje se javlja nakon četrdesetih godina života, kao posledica kontinuirane izloženosti stresu, strahu, groznici...
- ORTOSTATSKI TREMOR Peter Garard, profesor na St. Džordž univerzitetu u Londonu, tvrdi da simptomi Angele Merkel podsećaju na redak neurološki poremećaj, koji može da se javi kod ljudi u šezdesetim godinama. Kod ovog tremora se zapravo tresu noge prilikom stajanja, što se prenosi i na ostatak tela. Najčešće sve prestaje kad osoba počne da se kreće. Ipak, bolest je progresivna i može da izazive stravične bolove, a kasnije i nepokretnost

- NEKA JAKA INFEKCIJA doktoru Majku Ficpatriku simptomi nemačke kancelarke liče i na posledicu neke bakterijske ili virusne infekcije

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading