CRVENO UPOZORENJE: Evropu će sledeće nedelje pogoditi VRELI TALAS kakav nikada do sada nije zabeležen!

Autor: Republika

Svet

23.06.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meteorolozi su najavili da Evropljane sledeće nedelje očekuju temperature od 40 stepeni Celzijusovih u toplotnom talasu "neviđenom" u junu koji će zahvatiti veliki deo zapadne Evrope.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Od Velike Britanije, do Belgije i Grčke, toplotni talas stići će iz Magreba u Severnoj Afirici i Španijesa visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom sledeće nedelje.

U Nemačkoj meteorolozi predviđaju temperature od 37 stepeni Celzijusa u utorak, odnosno 38 u sredu, a slično vreme se očekuje i u Belgiji i Švajcarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOfis posebno je zabrinut zato što bi toplotni talas mogao da podstakne "silovite oluje", pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vreme.

Grčka će da bude među zemljama najteže pogođenim toplotnim talasom sa tempertaurama do 39 stepeni ovog vikenda.

U Francuskoj meteorolog Fransoa Gurand najavljuje "neviđeni toplotni talas za jun" koji će nedvosmisleno da potuče prethodne toplotne rekorde za prvi mesec leta. U leto 2003. Francuska je pretrpela intenzivni toplotni talas koji je izazvao smrt skoto 15.000 uglavnom starijih osoba. Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stepeni pa stanovnivi ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Od 1947. godine samo je toplotni talas od 18. do 28. juna 2005. bio intenzivan - kaže Meteo France, te predviđa da bi ključajuće vreme moglo da potraje šest dana.

Dolazak intenzivnog toplotnog talasa ponovo pokazuje kakav je učinak globalnog zagrevanja na planeti, a takvi vremenski uslovi verovatno će da budu još češći.

Slično je upozorio i meteoservis Severe Weather Europe kada je najavio toplotni talas koji će u središnjoj i zapanoj Evropu da podigne temperature znatno iznad proseka.

Prognozirali su da će temperature da budu od 16 do 20 stepeni više od proseka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading