Tovar sa 16 tona kokaina pripadao srpskoj mafiji: Novi detalji rekordne zaplene droge u Americi

Autor:

Svet

20.06.2019

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budvanin Ivan Đurašević, koji je uhapšen u američkoj luci prilikom zaplene rekordnih 16,5 tona kokaina, vrednih milijardu dolara, imao je srpski pasoš, prenose američki mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Brod na kome se nalazila droga

Osim Đuraševiću, koji je bio drugi oficir na brodu, i mornaru Fonofavi Tijasagi iz Samoe, lisice na ruke naknadno su stavljene još četvorici članova posade čiji identitet nije saopšten. Droga, kako se sumnja, bila je namenjena za evropsko tržište, a na brod je najverovatnije utovarena u Peruu, zemlji u kojoj srpska mafija već duže vreme ima primat u poslovima s drogom!

- Đurašević i Tijasaga su priznali dela za koja su optuženi i određen im je pritvor. Obojica su ispričala istražiteljima da su tovare s kokainom ukrcali na njihov brod SMC "Gvajan" sa 14 manjih brodova, koji su im u više navrata prilazili pod okriljem mraka tokom putovanja između Paname i peruanske obale. Za ovu uslugu obećano im je po 50.000 dolara u kriptovaluti - piše portal Filadelfija inkvajer.

 

Kod Ivana Đuraševića pronađen srpski pasoš. Droga utovarena u Peruu, u kojem dominiraju srpski narko-klanovi

Peru, gde je droga utovarena, drugi je proizvođač kokaina na svetu. Tradicionalno, kolumbijski i meksički klanovi su godinama organizovali šverc droge ka Americi, ali u poslednje vreme oni gube dominaciju.

- Srpski narko-klanovi imaju sve veći uticaj u Peruu - izjavio je Ruben Varga, šef nacionalne komisije za borbu protiv droge za portal Insajt krajm.

O jačanju srpske mafije na ovim prostorima upozorio je i šef nacionalne policije Hektor Lojza.

- Srpske kriminalne organizacije rade sa porodicama koje uzgajaju kokain u regionu Apurimak i dolinama reka Ene and Mantaro. Od njih preuzimaju drogu i prenose je do Lime i drugih graničnih zona odakle ih transportuju preko mora - rekao je Lojza za portal Peru 21.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading