Erdogan uzvraća udarac! Turska predstavila zver od aviona, bolji od američkog F-35

Autor: Republika

Svet

20.06.2019

22:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PARIZ - Glavni turski biro za projektovanje aviona prikazao je model TF-Iks, najnoviji lovac pete generacije kao odgovor Ankare na očigledno propalu kupovinu bombardera F-35 od SAD.Turska kompanija "Aerospejs industris" (TAI), koja izrađuje centar trupa za F-35, predstavila je na pariskom aerodromu "Le Burže" model TF-Iks, uprkos pritiscima Vašingtona da Ankara odustane od kupovine ruskih protivvazdušnih sistema S-400.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Turski avion

Ovaj borbeni avion sa dva motora, nagnutim vertikalnim repom, koji pomalo podseća na F-35, ali ima uži trup i širi raspon krila od američkog lovca. TAI je bio sekundarni snabdevač američke kompanije "Nortrop Gruman", koji izrađuje većinu delova za F-35, ali sada će ući u kompletnu izradu ovog aviona.

- U smislu proizvodnje, TAI je u stanju da izgradi ovaj borbeni avion. Naš avion je maketa, ali će 2023. biti prava mašina, a prvi let je planiran već 2025. - kaže predsednik i izvršni direktor kompanije TAI Temel Kotil.

Iz kompanije tvrde da će TF-Iks biti najbolji borbeni avion u Evropi i da će moći da nosi Meteor, dalekometnu raketu tipa vazduh-vazduh, koju razvija evropski proizvođač MBDA.

Pentagon odbio da komentariše performanse turskog aviona

Na predstavljanju ovog prototipa zvaničnici Pentagona postavljeno je pitanje da li TF-Iks predstavlja najavu da Turska odustaje od kupovine američkog F-35, što je ona odbila da komentariše, ali je izrazila nadu da će Ankara ipak odustati od kupovine S-400. Američki odbrambeni resor izrazio je bojazan da bi, ako Turska istovremeno koristi i F-35 i S-400, američkim protivnicima mogla da otkrije slabosti i ranjivosti američkog bombardera.

Ankara je istovremeno pokazala interes i za druge avione pete generacije, uključujući ruske su-57 i kineske borce fc-31.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading